Sjeverna Makedonija odustaje od ulaganja u bugarsku NE Belene i okreće se grčkom plinu

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2020. u 21:59
Foto: PD

Nuklearna elektrana Belene nalazit će se u istoimenom gradu.

Sjeverna Makedonija privremeno napušta ulaganje u bugarsku nuklearnu elektranu Belene i okreće se grčkoj plinskoj elektrani u Aleksandroupoliju. 
Razlog za tu odluku, koju je Vasko Kovačevski, glavni direktor državne energetske kompanije ESM, najavio na energetskom forumu u Skoplju je taj što grčka elektrana ima bolje izglede da se realizira prije od bugarskog projekta nuklearne elektrane. 
Kroz grčki projekt, kako je objasnio Kovačevski, očekuje se poboljšanje mogućnosti kompanije ESM kada je riječ o stabilnoj proizvodnji električne energije. 
“Privremeno napuštamo planirano ulaganje u nuklearnu elektranu u bugarskom gradu i usmjeravamo se na mogućnost ulaganja u plinsku elektranu u blizini benzinskog terminala u Aleksandroupoliju u Grčkoj.

Elektrana instalirane snage 800 megavata u kojoj bi Sjeverna Makedonija putem ESM-a imala vlasništvo od 25 posto i do 200 megavata, značajno će poboljšati mogućnosti kompanije za stabilnu proizvodnju električne energije”, rekao je Kovačevski. 
ESM objašnjava da je bugarska strana do sada najavila nekoliko kašnjenja za Belene, nema najave za početak rada i stoga su usredotočeni na druge projekte, posebno na kombiniranu plinsku elektranu u industrijskoj zoni u Aleksandroupoliju, za koju smatraju da je perspektivnija i s više izgleda da se izgradi u razumnom roku.

“Za nas je važno da osiguramo pouzdanu opskrbu energijom iz više izvora i poboljšamo mogućnosti naše kompanije, i naravno da to bude u doglednoj budućnosti”, kažu iz ESM-a. 
Inače, u veljači ove godine objavljeno je da se pet kompanija našlo na užoj listi mogućih strateških partnera za izgradnju nuklearne elektrane Belene.

Tako su u najuži izbor ušli kineska kompanija CNNC, zatim Atomenergoprom, koji je dio ruskog Rosatoma, južnokorejski Korea Hydro & Nuclear Power, Framatom iz Francuske i američki General Electric, doznao je portal Novinite.

Nuklearna elektrana Belene nalazit će se u istoimenom gradu na granici Bugarske s Rumunjskom na Dunavu. Njena izgradnja započinjana je i obustavljana više puta i traje od razdoblja komunizma u Bugarskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close