S ‘Nikole Tesle’ savjet kako do koncesionara

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Zračna luka u Banjaluci traži način održivog poslovanja.

Pravac razvoj zračne luke u Banjaluci odredit će stručnjaci za zračni promet iz Srbije. Kako piše eKapija, skupina stručnjaka s beogradske zračne luke Nikola Tesla do rujna će ponuditi vladi Republike Srpske program razvoja jedinog poduzeća za zračni promet u tom BiH entitetu.

Rekao je to Glasu Srpske ministar prometa i veza Nedeljko Čubrilović koji je u srijedu održao sastanak s generalnim direktorom beogradskog aerodroma te njegovim stručnim timom. Sastanku je nazočio i premijer Radovan Višković.

Čubrilović

Model razvoja 'Nikole Tesle' bolji je od onih koji su radili privatizaciju ili neki drugi oblik financijske stabilnosti aerodroma.

Potrebe za ulaganjem
“Oni su nam predstavili način na koji je zračna luka Nikola Tesla doživila razvoj i digla svoju cijenu prije samog ulaska u odnos s koncesionarom. To je model koji je ocijenjen kao jedan od uspješnijih u široj regiji.

Taj model je bolji od onih koji su radili privatizaciju ili neki drugi oblik financijske stabilnosti aerodroma”, rekao je Čubrilović. Naglasio je da je aerodrom u Banjaluci s trenutnom organizacijom teško održiv te da ima potrebu za većim ulaganjem.

“Prihvatili smo prijedlog, odnosno ponudu skupine stručnjaka s beogradskog aerodroma da nam bez ikakve naknade pomognu kako da uđemo u proces razvoja i stavljanja ovog poduzeća na zdrave temelje”, naglasio je Čubrilović.

Broj putnika koji je u porastu na banjalučkom aerodromu daje šansu za njegov razvoj, ali Čubrilović naglašava da to nije izlaz iz ove situacije. “Temeljiti promet na niskotarifnim kompanijama teško može biti održivo”, poručio je Čubrilović.

Bez Francuza
Sastanku nisu prisustvovali predstavnici francuske kompanije Vinci o kojoj se ranije pisalo da pripremaju dokumentaciju za preuzimanje banjalučkog aerodroma.

Ta francuska kompanija ima potpisane ugovore za razvoj, investiranje i uređenje aerodroma Nikola Tesla u Beogradu nad kojim ima koncesiju od 25 godina. Prema tom modelu Vinci se obvezao na ulaganje od 700 milijuna eura.

Poduzeće Aerodromi RS prošle godine je poslovalo sa minusom od gotovo 300.000 eura, a istovremeno je zračna luka u Banjaluci zabilježila rekordni broj letova i putnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close