Rusi zaprijetili našim susjedima, Gazprom nakratko smanjio isporuku plina za 50 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 18. prosinac 2020. u 05:04
Foto: Pixabay

Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa, rekao je da BiH ima dovoljno plina i da je došlo do tehničke pogreške u Gazpromu, zbog čega je nastala panika u javnosti.

Rusija je za 50% smanjila isporuku plina Bosni i Hercegovini u srijedu 16. prosinca, nakon čega je iz BH-Gasa, kompanije koja distribuira plin u BiH, priopćeno da su dobili potvrdu kako će 17. prosinca biti nastavljena normalna isporuka.

Obustavu isporuke plina za 50% za Radio Slobodna Europa (RSE) potvrdilo je Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH. Iz BH-Gasa naveli su da Gazprom Export, koji isporučuje plin BiH, nije uputio nikakav službeni dopis zbog čega je smanjena isporuka plina s traženih 526.350 kilovatsati na 276.350 kilovatsati.

Objašnjavaju i da su prvo dobili potvrdu o odobrenju potrebih količina prirodnog plina za Energoinvest/BH-Gas, a onda nekoliko sati kasnije i obavijest iz Gazprom Exporta da smanjuju odobrene količine plina za 50%. Inače, dan prije tog incidenta, u BiH je boravio Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije.

Sastao se s Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, dok su Željko Komšić i Šefik Džaferović, druga dva člana Predsjedništva, odbili susret s njim. Navodno zbog toga što na sastanku nije bilo nikakvih obilježja BiH, a Dodik je provocirao i izjavom kako ruski ministar “sada posjećuje RS, a sutra će posjetiti BiH”, na što Lavrov nije reagirao.

“Mi nismo ljudi koji će pristati biti ruski pijuni na Balkanu u njihovim obračunima s državama EU ili s NATO-om”, rekao je Komšić.

Povezivanje s Hrvatskom

Međutim, u četvrtak je Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa, rekao je za N1 da BiH ima dovoljno plina i da je došlo do tehničke pogreške u Gazpromu, zbog čega je nastala panika u javnosti.

“Kapaciteti su spremni za zimu. Plin je uredno naručen i plaćen, sve je pregledano. Ima li u ovome politike? Kod Rusa uvijek ima politike i ovo pokazuje što znači ruski utjecaj. Projekt Južna interkonekcija, kojeg pripremamo, treba još više ubrzati”, rekao je Salkić.

215

milijuna eura vrijedan je plin kojeg je u posljednje četiri godine uvezla BiH iz Rusije

Južnom plinskom interkonekcijom povezat će se plinski sustavi Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Postojeći plinovod u BiH povezat će se s hrvatskim plinskim sustavom na pravcu Zagvozd – Imotski – Posušje – Novi Travnik, s odvojkom za Mostar.

Gazprom je trenutačno glavni dobavljač prirodnog plina u BiH, a ugovori o isporuci obnavljaju se svake godine.

Zasad je moguć transport plina u BiH samo u mjestu Šepak kod Zvornika, u Republici Srpskoj. U posljednje četiri godine, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, vrijednost uvezenog ruskog plina u BiH iznosi više od 215 milijuna eura. Usto, većina potrošača plina nalazi se u Federaciji BiH, a tranzit je pod kontrolom tvrtki iz RS.

U svibnju 2019. vlada RS dala je suglasnost za izgradnju magistralnog plinovoda, koji bi se naslanjao na Turski tok. Plinovod će biti dugačak 325 kilometara, od Bijeljine, preko Banja Luke, Prijedora, do Novog Grada. Projektom je predviđena i izgradnja distribucijskih mreža za općine i gradove uz trasu plinovoda, te gradnja termoelektrana i toplana na plin.

BiH nema Zakon o plinu, niti državnog regulatora. Na to upozoravaju i iz Energetske zajednice, ali to pitanje ističu i predstavnici Europske komisije, te međunarodne zajednice u BiH.

Ruski plin najjeftiniji

S druge strane, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, najavio je otvaranje kraka plinovoda Turski tok kroz Srbiju krajem prosinca. “To znači da ta država više neće ovisiti o transportu ruskog plina preko Ukrajine i postat će novo plinsko čvorište u regiji”, izjavila je Jelica Putniković, urednica portala Energija Balkana.

“Plin iz Srbije već ide u BiH, odnosno RS, ali se u sklopu izgradnje Turskog toka preko Srbije planira i izgradnja jednog kraka prema BiH”, navodi Putniković.

U povodu Vučićeve izjave da će Srbija unatoč raznim pritiscima nastaviti uvoziti ruski plin, ona kaže da će Srbija imati plin koji je jeftiniji od onog koji se u izjavama nekih europskih, a posebno američkih dužnosnika predstavlja kao alternativa ruskom plinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close