Draža im je gotovina: Susjedi legalizirali isplatu plaće na ruke

Autor: Poslovni dnevnik , 23. travanj 2024. u 07:11
Foto: SHUTTERSTOCK

Prema njegovom mišljenju, Porezna uprava neće imati veće posljedice.

Najviši dužnosnici Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, Radovan Višković i Nenad Stevandić mogli bi ubuduće primati plaću u gotovini umjesto na bankovni račun i tako zaobići američke sankcije.

Omogućeno je to izmjenama i dopunama Zakona o radu koje je Narodna skupština RS usvojila krajem prošlog tjedna. Predsjednik ovog bh entiteta Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i predsjednik Skupštine Nenad Stevandić pod sankcijama su Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva financija SAD-a.

Zatvaranje računa
Banke su im račune zatvorile sredinom ožujka, nedugo nakon posjeta Sarajevu pomoćnice američkog ministra financija Anne Morris, koja je upozorila da će i banke biti pogođene sankcijama ako nastave poslovati s osobama s “crne liste”.

U njoj je više od 40 pojedinaca i organizacija iz Bosne i Hercegovine, zbog korupcije, terorizma i kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma. Prema izmjenama Zakona, poslodavac isplaćuje plaću i druga osobna primanja radniku u novcu ako ih ne može primiti preko tekućeg računa, ako blokada “nije temeljena na pravomoćnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog tijela”.

Zaobiđen regulator

Zaobiđeni su regulatori koji bi trebali biti neovisni i odgovorni za očuvanje stabilnosti financijskog sektora RS-a.

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila izmjene i dopune Zakona o radu, kojima je omogućena isplata plaća u gotovini, Klix.ba je razgovarao s ekonomskim stručnjakom Damirom Bećirovićem i pitali kako će se to odraziti na bankarski sektor, investicije i Poreznu upravu. Bećirović pojašnjava da ova odluka ne bi trebala posebno pogoditi bankarski sektor RS.

“Ovisno o broju korisnika koji pređu na isplatu plaće u gotovini, moglo bi biti posljedica. No, mislim da ih neće biti. Čak i oni koji nisu na crnoj listi, a podići će plaću u gotovini, će kad-tad morati staviti novac u banku jer je moguće da imaju kredite itd. Dakle, novac će se vratiti u bankarski sektor, ne očekujem neke značajnije posljedice po bankarski sektor RS-a,” rekao je.

S druge strane, smatra da će ozbiljni investitori generalno izbjegavati RS zbog ove odluke. “Investicije su uvijek vezane za nekakav imidž. To pokazuje da se vlast duboko miješa u gospodarski sektor. Zaobiđeni su regulatori koji bi trebali biti neovisni i odgovorni za očuvanje stabilnosti financijskog sektora RS-a. U tom kontekstu mislim da je RS u ovom trenutku mjesto koje će ozbiljni investitori uglavnom izbjegavati”, rekao je on.

Moguće zloporabe
Prema njegovom mišljenju, Porezna uprava neće imati veće posljedice. “Poduzeća, bilo da plaćaju gotovinu ili ne, normalno će obračunavati doprinose. Ne očekujem da će uplata u gotovini značiti više novca u koverti. Taj obračun će ići kao obračun koji ide preko računa, samo će neto uplata biti isplaćen u gotovini “Ne očekujem promjenu u tom smislu”, zaključio je Bećirović.

No, treba imati na umu da sigurno ima poslodavaca koji će tu priliku iskoristiti, odnosno zloupotrijebiti, kako bi zadržali više novca za sebe. Pitanje je i kako će se sve to odraziti na kreditni rejting klijenata, standarda građana i gospodarstva općenito, ali i cijele države Bosne i Hercegovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close