RS ide u novo zaduženje od 150 milijuna KM

Autor: Poslovni dnevnik , 23. kolovoz 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Ministrica financija priznala da RS ima problem zbog sankcija koje postoje, a nisu objavljene.

Republika Srpska ulazi u novo zaduživanje na burzi “teško” 130 milijuna maraka.

U Službenom glasniku Republike Srpske objavljena je odluka o novoj emisiji obveznica koju je Vlada usvojila na prošloj sjednici. Njime je predviđeno izdavanje 130.000 obveznica u vrijednosti od po 1.000 maraka po kamati od šest posto na godišnjoj razini.

Slaba likvidnost
Obveznice imaju rok dospijeća od pet godina. Predviđeno je da se glavnica godišnje plaća u pet jednakih rata, a kamata jednom godišnje. Bonitetna agencija Standard&Poor’s nedavno je u svom izvješću navela da je likvidnosna pozicija Republike Srpske slaba i da će deficit i dalje pokrivati ​​zaduživanjem.

“Entitet ima relativno niske novčane rezerve, znatno ispod 50% godišnjeg servisiranja duga, navodi se u izvješću i navodi da se Vlada RS, osim nekoliko domaćih izdanja obveznica, planira zadužiti na stranim tržištima kasnije ove godine. Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da će Republika Srpska nastaviti da održava finansijsku stabilnost, te istakla da će rebalans budžeta biti usvojen jer su direktni prihodi rasli značajnije od planiranog, a ostvarene su i velike uštede na troškovna strana.

Ona je u intervjuu Srni navela da je rebalans proračuna neophodan jer su izravni prihodi porasli značajnije od planiranih, velike su uštede na troškovnoj strani, a neizravni su manji od planiranih.

Naglasila je da Republika Srpska uspijeva održati fiskalnu stabilnost, te naveo da se redovito isplaćuju plaće, mirovine, socijalna davanja i sve ostalo što je potrebno iz proračuna. Rekla je da će se takvo stanje zadržati do kraja ove godine, ali iu narednom razdoblju.

Međunarodni pritisak
“U ovoj godini puno više smo se razdužili nego što smo se zadužili. Zadužili smo se za oko 380 milijuna KM, a otplatili smo više od 750 milijuna KM duga”, precizirala je Vidović.

Kazala je da Republika Srpska definitivno ima problem zbog sankcija koje postoje, a nisu nigdje javno objavljene. Ona je navela da je stanje duga Republike Srpske u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) sada daleko manje nego na kraju prošle godine jer je više sredstava vraćeno nego pozajmljeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close