Rent-a-car agencije nisu dobile niti jedan fening državne pomoći

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2021. u 22:01
Foto: Pixabay

Tvrtke u Federaciji BiH koje se bave iznajmljivanjem vozila izostavljene iz financijske potpore gospodarstvu.

Rent-a-car agencije u Bosni i Hercegovini neobjašnjivo su izostavljene iz državne pomoći gospodarstvu nakon izbijanja pandemije kornavirusa, rekao je Dženis Ajanović, glavni tajnik Udruženja rent-a-car agencija u FBiH.

“Sve druge kompanije iz sektora turizma i javnog prijevoza imale su mogućnost sudjelovanja u javnim pozivima za dodjelu pomoći. Zašto je rent-a-car izostavljen? Zašto nam je rečeno da više ne pripadamo pod Ministarstvo okoliša i turizma već pod Ministarstvo prometa? Znate li da će mnoge rent-a-car agencije biti prisiljene otpustiti stotine radnika zbog pandemije koronavirusa?”, pita Ajanović. Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija podijelili su putem dva javna poziva ukupno 40 milijuna KM (oko 20 mil. eura) pomoći kompanijama koje se bave turizmom i prijevozom.

‘Nije turistička djelatnost’

Iz oba poziva isključene su kompanije čija je osnovna djelatnost iznajmljivanje vozila, uskraćujući im tako mogućnost da dobiju pomoć iz proračuna kojima su doprinosili zajedno s drugim tvrtkama iz područja turizma i prijevoza, objašnjavaju iz Udruženja rent-a-car agencija u FBiH. Prvo je pozivom Federalnog ministarstva okoliša i turizma dodijeljeno 30 milijuna KM (oko 15 mil. eura) kompanijama koje se bave turizmom, s ciljem ublažavanja utjecaja pandemije na gospodarstvo.

20 milijuna eura

pomoći od države dobile su turističke i prijevozničke tvrtke

Sredstva su dobili hoteli i turističke agencije, ali ne i rent-a-car kuće, za koje je u javnom pozivu izričito navedeno da ne mogu aplicirati. 
“Potpuno je nejasno kako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma odjednom odlučilo da rent-a-car kuće ne spadaju pod turističku djelatnost, a dok smo uredno plaćali poreze i naknade, ili kada su inspektori utvrđivali nepravilnosti u našem radu bila je riječ o turističkoj djelatnosti. Posebno je to nejasno budući da se radi o jednoj od temeljnih turističkih djelatnosti, poput iznajmljivanja smještaja, odnosno djelatnosti bez koje nigdje na svijetu nema turizma. Na primjer, dva najveća aerodroma u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu i Tuzli, u godini prije pandemije prevezli su više od 1,700.000 putnika, a hotelijeri i ostali smještajni kapaciteti ostvarili više od 3,000.000 noćenja, pri čemu je 80% gostiju koristilo usluge rent-a-car agencija kako bi došli do hotela i posjetili ostale turističke znamenitosti Bosne i Hercegovine”, navode iz Udruženja.

Počeo val stečajeva

Zatim je pozivom Federalnog ministarstva prometa i komunikacija dodijeljeno 10 milijuna KM (oko 5 mil. eura) kompanijama koje se bave prijevozom. Ponovno je izostavljen rent-a-car, te je na taj način propuštena prilika da se ispravi pogrešna odluka Ministarstva okoliša i turizma FBiH. Kompanije koje se bave iznajmljivanjem vozila sa ili bez vozača, odnosno rent-a-car uslugama, među onima su koje je najviše pogodila pandemija Covida-19. Pad prometa u odnosu na 2019. godinu veći je od 80%.

“Iako nam nije bio zabranjen rad, naše poslovanje gotovo je u potpunosti ovisno o turizmu. Usto, ove su kompanije najviše izložene leasing kućama. Zbog toga su nekim kompanijama već oduzeta vozila, a neke su bile prisiljene pokrenuti i stečaj”, navodi Ajanović. Udruženje rent-a-car agencija FBIH već ranije je dopisom tražilo pomoć od navedenih institucija, a dostavilo je i peticiju koju je potpisalo 60 agencija iz cijele Bosne i Hercegovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close