Rekordna dobit banaka u susjedstvu

Autor: Poslovni dnevnik , 01. siječanj 2024. u 09:10
Foto: Shutterstock

Dobit je u odnosu na isto razdoblje prošle godine veća za 137,6 milijuna KM ili za 46,6 posto.

Banke u Federaciji BiH u prva su tri kvartala ostvarile rekordnu neto dobit od 432,7 milijuna KM, podaci su Agencije za bankarstvo FBiH.

Dobit je u odnosu na isto razdoblje prošle godine veća za 137,6 milijuna KM ili za 46,6 posto. Ukupni prihodi banaka u razdoblju siječanj-rujan iznosili su 1,16 milijardi KM i veći su za 166,3 milijuna KM ili 16,7 posto u odnosu na devet mjeseci prošle godine, dok su ukupni rashodi iznosili 717,95 milijuna KM i veći su za 17,3 milijuna KM. ili 2,5 posto u odnosu na tri kvartala 2022. godine.

Rekordna zarada banaka došla je na valu povoljnog monetarno-financijskog vjetra koji je došao s rastom kamatnih stopa u proteklom razdoblju. Podaci po pojedinim stavkama koje je iznio Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, pokazali su da se banke nisu ni trebale truditi, jer je novac “došao sam”.

– Povećanje kamata na sredstva do 30 dana i oročena sredstva preko 30 dana koje banke iz FBiH drže kod banaka u inozemstvu za 62 milijuna maraka zbog povećanja međubankarskih kamatnih stopa na tržištu novca EU, odnosno povećanja Euribora, prema Indikator.ba.

– Prihodi od kamata na kredite porasli su za 58 milijuna maraka, zbog povećanja kreditnog portfelja banaka u Federaciji BiH i konverzije promjenjive kamatne stope u fiksnu.

– Naknade za obavljene bankarske usluge povećane su za 18 milijuna maraka.

– Povećanje prihoda banaka u iznosu od pet milijuna maraka zbog uvođenja naknade na sredstva obvezne rezerve Centralne banke Bosne i Hercegovine.

– Smanjenje rashoda u iznosu od 16 milijuna maraka zbog ukidanja negativne naknade na sredstva iznad obvezne pričuve kod Centralne banke BiH.

– Rast prihoda od kamata zbog ulaganja u domaće i strane vrijednosne papire u iznosu od sedam milijuna maraka.

Sve to rezultiralo je povećanjem dobiti banaka u Federaciji BiH na 432,7 milijuna KM za devet mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close