Katarska kompanija odustala od luksuznog resorta vrijednog 270 milijuna eura, sad imaju drugi plan

Autor: Poslovni dnevnik , 13. siječanj 2022. u 08:00
Qatari Diar dobio je 2018. godine pet građevinskih dozvola/Shutterstock

Katarska državna kompanija niti nakon 12 godina od dolaska u susjednu državu nije učinila gotovo ništa, a sada na inozemnom tržištu pokušava pronaći kupca za atraktivno zemljište.

Niti prošla godina nije donijela nikakav pomak u realizaciji dugo obećavanog projekta izgradnje luksuznog resorta Beyond Horizon u uvali Pržna u Krtolima pokraj Tivta, a prema neslužbenim informacijama Vijesti investitor, katarska državna kompanija Qatari Diar, potpuno je odustala od tog projekta i na inozemnom tržištu pokušava pronaći kupca za atraktivno zemljište.

Prihvatili sve želje ulagača
Turistički kompleks, vrijedan 270 milijuna eura, trebao je prema ranijim najavama Qatari Diara, biti izgrađen do 2014., ali nije urađeno ništa, osim što je srušen stari hotel Plavi horizont.

U Informaciji o aktivnostima na realizaciji prioriotetnih projekata iz područja turizma koju je krajem 2021. usvojila crnogorska vlada, stoji da je u dosadašnju realizaciju projekta Beyond Horizon katarski investitor od 2010. do sredine prošle godine uložio ukupno 73,9 milijuna eura.

“Sporija realizacija projekta uvjetovana je sudskim sporovima s fizičkim osobama koje imaju suvlasništvo na dvije katastarske parcele, a za koje je pokrenut postupak izvlaštenja. I epidemiološka situacija zbog koronavirusa te mjere za sprečavanje širenja zaraze utjecale su na planiranu dinamiku radova”, piše u vladinom dokumentu.

Veliki zemljišni kompleks od oko 270.000 kvadrata Katarci su kupili 2010. za 25 milijuna eura od HTP Primorje iz Tivta. U kupoprodaju je bila uključena i imovina Primorja u Bonićima.

U međuvremenu, Katarci su prodali parcelu u Bonićima jednoj crnogorskoj tvrtki koja je razvila projekt manje luksuzne marine i hotela. U Pržnu nije bilo pomaka iako su vlada i sve bivše lokalne vlasti u Tivtu prihvatili sve želje Qatari Diara, te su plansku dokumentaciju prilagodili onome što je ta kompanija tražila.

U Pržnu je bio predviđen luksuzni hotel s pet zvjezdica i sa 168 smještajnih jedinica, vile i depandansa sa 78 smještajnih jedinica, spa centar, bazeni, restorani, teniski klub i drugo. Da bi se to realiziralo, 2013. godine JP Morsko Dobro s Qatari Diarom potpisalo je i ugovor o korištenju akvatorija i obale u uvali Pržna, odnosno o zakupu na 30 godina, uz naknadu od 50.000 eura godišnje.

Ostao jedan zaposlenik
Godine 2018. Qatari Diar dobio je pet građevinskih dozvola za izgradnju većine planiranih objekata.

Kako gradnja nije počela u zakonskom roku od godinu dana nakon izdavanja dozvola, važenje svih tih dozvola je isteklo.

Qatari Diar je otpustio gotovo sve zaposlenike koji su radili u crnogorskoj tvrtki kćeri te kompanije koja sada ima samo jednog zaposlenog.

Komentirajte prvi

New Report

Close