‘Proizvodit ćemo sokove, samo u proizvodnji planiramo zaposliti 200 do 300 osoba’

Autor: Poslovni.hr , 15. rujan 2020. u 11:11
Arhivska fotografija: Nikola Ćutuk / Pixsell

Ulagač Benkons Group iz Azerbajdžana trebao je izgraditi nove pogone za preradu voća i povrća, ali su probijeni svi rokovi za početak proizvodnje.

Grad Doboj želi postati vlasnik zemljišta i nedovršene tvornice za preradu voća i povrća umjesto ulagača iz Azerbajdžana.

Na mjestu gdje je trebala biti tvornica sokova, sada je skladište za ogrjevno drvo i pelet koje koristi lokalna tvrtka Euro Stil, piše Radio Slobodna Europa. Sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji između Grada Doboja i tvrtke Benkons Bosna, koju su u Doboju osnovali predstavnici azerbajdžanskog Benkons Groupa, potpisan je krajem travnja 2014. godine, a polaganje temeljnog kamena u bivšoj vojarni održano je krajem lipnja 2014. godine. “Mislim da smo kao Grad učinili sve sa svoje strane i osigurali besplatno zemljište i uređenje“, rekao je Obren Petrović, tadašnji gradonačelnik, a danas zastupnik u Parlamentu BiH.

“Proizvodit ćemo sokove, konzervirane proizvode. Samo u proizvodnji je planirano zapošljavanje 200 do 300 osoba“, rekao je prilikom polaganja temeljnog kamena Elin Zalov, direktor tvrtke Benkons Bosna.

Nisu ispunili ugovorne obveze

Izgradnja azerbajdžanske tvornice, nazvane Nova Bosanka, spominje se i na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova Azerbajdžana, gdje se navodi da je riječ o Projektu povjerenja, te da se izgradnja odvija “pod zastavom UN-a”. U Doboju je, inače, nekad poslovala kompanija Bosanka koja se bavila preradom voća i povrća. Tvornica je likvidirana 2012. nakon petogodišnjeg stečajnog postupka. U njenim pogonima godišnje se prerađivalo oko 30.000 tona voća i povrća. U Gradskoj upravi Doboja tvrde da Azerbajdžanci nisu ispunili obveze iz potpisanog ugovora. Istovremeno, njihov pravni zastupnik u BiH kaže da nisu odustali od pokretanja proizvodnje, te da zahtjev dobojske vlasti može ugroziti završetak investicije. U Gradskoj upravi navode da je prošlo šest godina, a da ništa nije urađeno, zbog čega je, kako navodi dobojski gradonačelnik Boris Jerinić, upućen zahtjev Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne-poslove (RUGIP) da Grad bude upisan kao vlasnik imovine, koja se vodi na tvrtku Benkons Bosna. “Kao odgovorna osoba pokrenuo sam postupak za povratak lokacije. Više bih volio da imamo tvornicu koja radi i zapošljava ljude. Vidi se da je lokacija uređena i da je tu uloženo oko 10 milijuna eura. To su ulaganja tvrtke Benkons, koja će vjerovatno biti predmet sporazuma“, rekao je Jerinić. “Promjena vlasništva nad zemljištem, novoizgrađenim halama i starim vojnim objektima može ugroziti investiciju”, kaže Suad Suljić, pravni zastupnik tvrtke Benkons Bosna. “Nekretnine su upisane kao vlasništvo Benkons Bosna, s tim da Grad Doboj ima upisano založno pravo radi osiguranja implementacije investicije. Više od 15 milijuna eura do sada je uloženo u tvornicu, jer su izgrađeni objekti, te naručeni i plaćeni strojevi za proizvodnju, a neki su već i postavljeni. Izgradnja je do sada financirana isključivo iz sredstava osnivača tvrtke“, objašnjava Suljić.

Ne odustaju od ulaganja

On dodaje da ima više razloga zbog kojih Azerbajdžanci nisu ispunili obveze iz ugovora s Gradskom upravom i započeli proizvodnju. “Odgoda otvaranja dogodila se zato što je prethodno razdoblje bilo jako turbulentno, prvo su se dogodile velike poplave koje su nanijele štetu objektu, zatim se dogodio poremećaj na tržištu nafte, zbog čega je duže vrijeme bilo zabranjeno iznošenje novca iz Azerbajdžana, zatim promjena vlasničke strukture kod osnivača tvrtke, te na kraju pandemija koronavirusa. Međutim, svi ti razlozi nastali su utjecajem više sile i nisu promijenili odluku ulagača da ovu investiciju završi, istina sa zakašnjenjem“, navodi Suljić. Poduzetnici iz Azerbajdžana u srpnju 2018. obavijestili su gradonačelnika Doboja da radovi kasne zbog “prirodnih nepogoda, ekonomskih poremećaja u Azerbajdžanu, ali i administrativnih prepreka prilikom pribavljanja potrebnih dozvola”, te su zatražili da se rok za otvaranje tvornice produži za dvije godine. U srpnju je istekao i taj rok, nakon čega je gradska vlast u Doboju zatražila preuzimanje vlasništva nad imovinom Nove Bosanke. U međuvremenu, tvrtka Benkons Bosna je zemljište i objekte dala u zakup tvrtki Euro Stil, koja je u vlasništvu Hife iz Tešnja, najveće naftne grupe u BiH.

Suad Suljić kaže da razumije stavove lokalne vlasti u Doboju, te tvrdi da se u sljedećih mjesec dana očekuju vidljivi pomaci u realizaciji investicije.

Komentirajte prvi

New Report

Close