Poznata virologinja koja je suzbila boginje: ‘U svojem 40-godišnjem radu nisam vidjela ovakav virus’

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2020. u 10:23
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Nije dovoljno nositi masku.

Doktorica Ana Gligić, srpska virologinja koja se proslavila suzbijanjem epidemije velikih boginja 70-ih u bivšoj Jugoslaviji rekla je da zbog velikog broja faktora raste broj zaraženih koronavirusom diljem Europe.

– Na prvome mjestu zbog osobina virusa. Ovaj virus se praktično prenosi na sve moguće načine i još nemamo samo dokaza da se prenosi hranom. Drugo, on se suprotno svim poznatim virusima sa kojima smo radili u sredini održava danima. To je razlog što ga možemo dobiti i putem zraka i direktno preko kapljica, diranjem predmeta na koje se netko iskašljao. On je toliko kotagiozan da ja u svom četrdesetogodišnjem radu ne poznajem takav virus, rekla je Gligić.  Smatra da pogrešno radimo to što se ne držimo mjera, rekla je za RTL.

– Nije dovoljno nositi masku. Maske služe da zadrže kapljice. Virus kroz masku može proći, rekla je i dodala da se mjera pridržavamo samo tamo gdje moramo. Smatra kako bi maske morali nositi i na ulici, a ne samo u zatvorenim prostorima.  Na pitanje treba li se Hrvatska zatvoriti kafiće i restorane jer posljednjih dana imamo i više od 700 novozaraženih, odgovorila je da je to odluka koju mora donijeti Hrvatska.

Komentirajte prvi

New Report

Close