Zbog 80-postotnog pada posjeta moraju otpustiti 60 od 174 zaposlenika

Autor: Poslovni.hr , 13. rujan 2020. u 10:22
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Pandemija koronavirusa smanjila je broj posjetitelja slovenskoj turističkoj atrakciji za gotovo 80%.

U Postojnskoj jami namjeravaju iz poslovnih razloga raskinuti ugovore sa 60 od 174 zaposlenika, a već je otpušteno 12 radnika. Glavni razlog otkazima je gotovo 80-postotni pad posjeta zbog pandemije koronavirusa i vrlo neperspektivnih nadolazećih mjeseci, javljaju Primorske novice.

“Zbog situacije u kojoj je kompanija iznenada ostala bez više od 75 posto prihoda, a budući da je očito kako neće doći do poboljšanja barem do travnja 2021. godine, nužna je priprema rigoroznijih mjera”, objasnili su iz Postojnske jame.

Također su istaknuli da nakon završetka ljetne sezone restorani i Hotel Jama više neće biti otvoreni, pa su otkazi nužni.

Ne pomažu akcije i pogodnosti

Kompanija nije potvrdila navedene brojke o otkazima koje navode mediji, ali posljedice epidemije koronavirusa uspoređuju s prirodnom katastrofom, jer je Postojnska jama globalno odredište u kojem u strukturi posjetitelja prevladavaju strani gosti. Prošle ih je godine bilo gotovo 93 posto, a samo sedam posto Slovenaca. “Budući da je pandemija koronavirusa oštetila cijeli svijet i zaustavila globalna putovanja, a mi smo potpuno nemoćni, očito je da je zastoj ogroman. Manje je ne samo stranih gostiju, čiji pad dolazaka iznosi 80 posto, već i domaćih kojih je unatoč brojnim obiteljskim akcijama i pogodnostima bilo čak 20 posto manje nego prošle godine”, objasnili su iz Postojnske jame.

9,8 milijuna eura

neto dobiti ostvarila je prošle godine Postojnska jama

U lipnju su pokušali privući turiste predstavljanjem svoje najbolje čuvane tajne, tri od 21 mladunca čovječje ribice, koji su pred kamerama iz špilje premješteni u novi akvarij, prvi su put javno nakon više od 200 godina. Prema statistikama znanstvenika, u prirodi od stotina jajašaca za koja se očekuje da će ženka položiti tijekom svog života, samo dva primjerka dosegnu odraslu dob. To znači da su biolozi u Postojnskoj jami postigli 92-postotnu stopu preživljavanja. Međutim, sve to nije znatnije pomoglo povećanju broja posjetitelja slovenskoj turističkoj atrakciji.

Dogovor sa sindikatima

Postojnska jama, čiji je predsjednik Uprave Marjan Batagelj, posljednjih je godina bilježila rast prihoda i dobiti. Prema poslovnoj bazi podataka bizi.si, prošle godine je imala 31,4 milijuna eura neto prihoda i 9,8 milijuna eura neto dobiti.

Kompanija, čija je glavna ponuda razgledavanje turističkih znamenitosti, odustala je od turističkog vaučera te ih slovenski gosti nisu mogli koristiti za posjet Postojnskoj jami i drugim tamošnjim znamenitostima.

Zatvaranje Parka Postojnska jama u vrijeme izbijanja pandemije, u trajanju od 83 dana, bio je presedan – špilja je zatvorena drugi put u svojoj dugoj povijesti, a prvi put u tako dugom razdoblju.

Kompanija je zbog toga sa sindikatima koordinirala uvjete za “otpuštanje većeg broja radnika iz poslovnih razloga”, a konzultirali su i radničko vijeće te postigli dogovor o provedbi mjere. Između ostalog, dogovoreno je da se s mjerom i uvjetima otpuštanja zaposlenicima prvi put upoznaju na sastanku s direktorom još ovog tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close