Ponovo kreće izvoz govedine iz BiH u Tursku

Autor: Poslovni.hr , 09. ožujak 2023. u 21:59
Foto: GRGO JELAVIć/PIXSELL

Izvoz će se odvijati u fazama, a u ponedjeljak će krenuti prvi kontingent dogovorenih količina.

Govedina iz Bosne i Hercegovine od ponedjeljka ponovno ide u Tursku, potvrdio je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako je istaknuo, ove godine je dogovoren izvoz ukupno 1.000 tona junećeg mesa na tursko tržište.

“Izvoz će se odvijati u fazama, a u ponedjeljak će krenuti prvi kontingent dogovorenih količina. Tvrtkama iz Republike Srpske i Federacije BiH omogućen je izvoz na tursko tržište temeljem Sporazuma o slobodnoj trgovini. između BiH i Turske. To potvrđuje da postoji razumijevanje turske strane za potrebe naših izvozno orijentiranih kompanija”, naglasio je Košarac.

To dokazuje, kaže Košarac, da su tvrtke iz Republike Srpske i Federacije BiH sposobne ispuniti standarde za plasman domaćih proizvoda na tursko tržište.

“Iako je tvrtka iz Federacije potpisnica sporazuma o vanjskotrgovinskom prometu goveđeg mesa s Turskom, insistiram da najmanje 50 posto sirovine bude iz Republike Srpske. Uslugu klanja vrši tvrtka “ZP Komerc” iz Bijeljine, koja već godinama obavlja vanjskotrgovinsku razmjenu s Turskom. Kompanija je prepoznata i etablirana od strane nadležnih turskih inspektora kao firma koja poslove obavlja na vjerodostojan način”, rekao je Košarac.

Ljubiša Rosić, direktor Mesne industrije “ZP Komerc”, potvrdio je za Nezavisne novine da u ponedjeljak kreće isporuka prvog kontigenta goveđeg mesa za Tursku.

“Uglavnom 1.000 tona je u dva kontigenta dogovoreno, a mi ćemo vidjeti koliko će naše govedine u ponedjeljak otići za Tursku”, naglasio je Rosić.

Komentirajte prvi

New Report

Close