Počela rasprodaja hotela, motela, restorana, pizzerija, roštiljnica…

Autor: Poslovni dnevnik , 26. siječanj 2021. u 13:19
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Najveći dio prodaje se zbog otežanog poslovanja hotelijera i ugostitelja nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Oglasi u Bosni i Hercegovini prepuni su hotela, motela, restorana, roštiljnica, pizzerija i sličnih ugostiteljsko-turističkih objekata koji su ponuđeni na prodaju i za koje se traži nove vlasnike. Za one skuplje među njima potrebno je izdvojiti milijune eura, pišu Nezavisne novine.

Cijena ugostiteljsko-turističkih objekata ovisi o mnogo čemu – od lokacije do kvalitete i veličine hotela ili restorana. Ponuđeno ih je više desetaka, oglasi su se pojavili uglavnom u proteklih nekoliko tjedana, a većina ih se nalazi u Sarajevu i Banjoj Luci.

Tako je, navodi se u oglasu, moguće kupiti hotel Hayat u naselju Kovači, u Sarajevu, koji stoji 4,5 milijuna KM (oko 2,3 mil. eura), a ukupna korisna površina obuhvaća 2000 četvornih metara.

Za hotel Alem u Novom Sarajevu, površine  2160 kvadrata, potrebno je izdvojiti 2,9 milijuna KM, a u Starom gradu, također u Sarajevu, prodaje se i moderno uređeni stambeno-poslovni objekt, koji je, kako se navodi, korišten kao hotel, a prodavači tvrde da vrijedi dva milijuna KM.

Bogata ponuda motela

U drugim gradovima cijene su nešto niže, pa je tako na prodaju jedan objekt u bijeljinskom naselju Janja, gdje hotel s restoranom stoji 804.200 maraka (oko 402.000 eura). Bogata je ponuda i motela. Prodaje se motel Konak u mjestu Ljubina, općina Ilijaš, a od potencijalnih kupaca je zatražen 1,1 milijun maraka.

Moguće je kupiti i motel sa 32 sobe pokraj Neretve u Konjicu, izgrađen sedamdesetih godina 20. stoljeća, a cijena mu je 2,45 milijuna KM. U ponudi je i motel Nana u Banjoj Luci, izgrađen 1987., a renoviran 2003. godine, s tim da je cijena, kako se navodi, po dogovoru.

U istom gradu može se kupiti i nekoliko restorana, uključujući i Rafting centar Kanjon – restoran Pastir, uz obalu Vrbasa, za kojeg je navedena cijena od 1,8 milijuna maraka. U Banjoj Luci nudi se na prodaju i restoran Alas, a cijena je, prema oglasu, 650.000 maraka.

Vlasnici tih objekata ne navode razloge zbog kojih su se odlučili na prodaju, ali postoje tvrdnje da je dobar dio njih ponuđen zbog otežanog poslovanja izazvanog pandemijom koronavirusa.

Financijski iscrpljeni

“Ovo je katastrofa. Niko ne može niti pretpostaviti koliko će ovo trajati. Cijela godina je izgubljena kada je riječ o hotelijerstvu i ugostiteljstvu u BiH. Razlog za masovnu prodaju takvih objekata je vrlo jednostavan – ljudi su se financijski iscrpili i ne vide perspektivu u dogledno vrijeme”, rekao je za Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Sličnog je mišljenja i Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja poslodavaca ugostitelja i turizma Republike Srpske (HoReCa). On ističe da se neki od takvih objekata u Banjoj Luci prodaju već godinama, ali masovna prodaja lokala diljem BiH može se objasniti otežanim poslovanjem.

“Jedan od razloga je i prezasićeno tržište. Hotela možda i nema previše, ali kavana i restorana ima. S druge strane, ova je kriza prouzročila velike padove. Hoteli su 2020. godine radili sa 10 posto kapaciteta. Restorani su također bilježili ogroman pad prometa.

Najlakše su ovu situaciju podnijeli manji kafići, koji imaju dva-tri radnika, od kojih je jedan vlasnik”, rekao je Šajić za Nezavisne novine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Eto pravo stanje iako nemaju lock down i sve im radi. Možemo tek zamisliti kako je kod nas gdje ova Potemkinova sela drže samo masivne financijske injekcije države. Svi su zaposlenici u turizmu i ugostiteljstvu u biti živi mrtvaci koji tumaraju okolo. Čim injekcije prestanu popadati će kao pokošeni. Samo pitanje je do kada će IMF poticati ovakvo stanje.

New Report

Close