Počela izgradnja autoceste Niš – Merdare koja će se nastaviti do Prištine i Drača

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Kristina Štedul Fabac/Večernji list

Dionica Niš – Pločnik imat će šest tunela, 12 mostova i velik broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijadukta, zbog čega je podijeljena na četiri poddionice.

Kod petlje Merošina počeli su radovi na izgradnji autoceste E80 Niš – Merdare dužine 76,3 kilometara. Krenulo se od prve dionice od Niša do Pločnika. Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, rekao je da bi dionica do Prokuplja trebala biti gotova za oko dvije i pol godine.

Dionica Niš – Pločnik imat će šest tunela, 12 mostova i velik broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijadukta, zbog čega je podijeljena na četiri poddionice.

To su petlja Merošina – Merošina 1 (5,5 kilometara), petlja Merošina 1 – petlja Prokuplje istok (8,8 kilometara), petlja Prokuplje istok – petlja Prokuplje zapad (12,8 kilometara) i petlja Prokuplje zapad – petlja Beloljin (5,5 kilometara).

Procijenjena vrijednost radova je 225 milijuna eura, od čega je 185 milijuna iz kredita Europske investicijske banke i EBRD-a, 40 milijuna eura je pomoć EU, a ostatak je osiguran iz proračuna Srbije.

Za ostatak autoceste do Merošine u tijeku je izrada dokumentacije za građevinsku dozvolu, kao i natječajne dokumentacije. Rok za završetak radova na prvoj dionici je 2026. godina.

Na autocesti do graničnog prijelaza Merdare, između Srbije i Kosova, planirano je 85 mostova, te 18 kilometara tunela. To je dio buduće autoceste Niš – Priština – Drač (383 kolimetra), koja će povezati Srbiju s najvećom lukom u Albaniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close