Plaća i dalje presudna za izbor posla u susjednoj državi – radnici očekuju preko 1.000 eura

Autor: Miroslav Kuskunović , 23. studeni 2023. u 07:11
Foto: Shutterstock

Iako su godinama na prvom mjestu faktora za odabir posla bili međuljudski odnosi, od prošle godine inflacija je očigledno učinila svoje, pokazuje istraživanje Infostuda.

Za vrijeme trajanja Regionalnog sajma poslova, tvrtka Infostud je provela istraživanje čiji je cilj bio da se utvrdi stanje na srpskom i regionalnom tržištu rada.

U istraživanju je sudjelovalo oko 6.600 ispitanika, od kojih je više od 2.500 bilo iz Srbije. Među srpskim ispitanicima je bilo 54 posto zaposlenih, 40 posto nezaposlenih od koji šest posto onih koji se još školuju.

Promjena preferencija
Iako su godinama na prvom mjestu faktora za odabir posla bili međuljudski odnosi, od prošle godine inflacija je očigledno učinila svoje, pa je visina zarade postala najvažniji faktor (66 posto ispitanika).

Dobri međuljudski odnosi su i dalje veoma važni i nalaze se na drugom mjestu sa 64 posto. Iako značajno manje, na trećem mjestu je mogućnost učenja i napredovanja sa 38 psto, a radno vrijeme je na četvrtom mjestu (30 posto). Sigurnost posla je istakao tek svaki peti ispitanik (21 posto).

Ispitanike su pitali što je po njihovom mišljenju najvažnije za dobivanje posla, odnosno čime mogu osvojiti potencijalnog poslodavca. Najviše anketiranih smatra kako su to znanja i vještine (31%), a potom i njihova motivacija i želja za zaposlenjem (22%).

Manje straha od gubitka posla

Iako je strah od gubitka posla i dalje u padu, on je najviše prisutan među građanima Srbije (27%), dok je najmanje prisutan među građanima Sj. Makedonije i Slovenije (17%).

Prethodno radno iskustvo je istaklo 16% ispitanika, a 10% je navelo da su to dobri kontakti i poznanstva. Stranačku pripadnost kao presudni faktor za dobivanje posla navelo je 7% ispitanika.

“Ako promatramo stanje u regiji, ispitanici iz Slovenije najveću prednost daju radnom iskustvu, dok je Makedoncima ipak presudna motivacija i volja za zaposlenjem”, navodi se u rezultatima istraživanja koje je objavio Infostud. Kada je riječ o priželjkivanoj plaći, najveći broj ispitanika iz Srbije u prosjeku očekuje 1.000 EUR dok je prošle godine očekivanje iznosilo 860 EUR.

Tek svaki peti ispitanik je dobio povišicu ove godine (23%), dok je njih 11% imalo korekciju uvjetovanu inflacijom. S druge strane čak polovica ispitanika nije dobila povišicu niti je očekuje, dok 16% predviđa da će dobiti povišicu do kraja godine.

U posljednjih godinu dana posao su najmanje mijenjali ljudi iz Srbije (38%) i Bosne i Hercegovine (34%), dok su posao u ovom razdoblju najviše mijenjali Hrvati (44%) i Makedonci (43%).

Novi posao
S druge strane, u idućih godinu dana najviše planiraju promjenu posla srpski i hrvatski građani (po čak 68%), dok u najmanjoj mjeri to žele učiniti Slovenci (17%).

Iako je strah od gubitka posla i dalje u padu, on je najviše prisutan među građanima Srbije (27%), dok je najmanje prisutan među građanima Sjeverne Makedonije i Slovenije (svega 17%). Najveći broj ispitanika iz Srbije (64%) smatra kako će se neki poslovi tražiti više, a drugi osjetno manje, dok ih 15% smatra kako će broj otvorenih radnih mjesta u idućem razdoblju biti manji.

Kao i prošle godine, dvije trećine ispitanika (57%) u Srbiji navodi kako im pozicija ne dozvoljava rad od kuće, dok 23% njih iako im posao dozvoljava rad od kuće ipak su se opredijelili za rad iz ureda. Samo osam posto ispitanika radi u potpunosti od kuće, dok 12% posluje po hibridnom modelu rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close