Peradari u regiji i šire zabrinuti zbog ukrajinske piletine

Autor: Poslovni dnevnik , 23. veljača 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Peradari se boje da će najavljene količine narušiti stanje na tržištu i potpuno uništiti domaću proizvodnju.

Peradari u regiji, ali i Europi sve su zabrinutiji stoga što ukrajinski investitori najavljuju dvije velike investicije u peradarstvo u Hrvatskoj, a što bi, prema njihovu mišljenju moglo narušiti regionalnu ravnotežu.

Posebno je na meti Juraj Kosiuk, vlasnik ukrajinskog peradarskog giganta MHP, inače trećeg najvećeg u Europi po godišnjem broju zaklane peradi (492 milijuna). Kosiuk najavljuje da će njegov projekt proizvodnje piletine na nizu lokacija u Banovini biti vrijedan više od 500 milijuna eura i zaposliti 1500 ljudi, uz obrtaj od 25 milijuna komada peradi godišnje.

Peradari se boje da će najavljene količine narušiti stanje na tržištu i potpuno uništiti domaću proizvodnju. Reagirali su i u Evropskom udruženju peradara (AVEC) čiji je mišljenja da će izgradnja pogona u Petrinji imati ogroman utjecaj na peradare u Hrvatskoj, ali i regiju te cijeloj EU.

Posebno su zabrinuti u BiH, kaže predsjednik Koordinacijskog odbora peradara u BiH i izvršni direktor Mesne industrije Madi Edin Jabandžić.

“Ako projekt u potpunosti bude ostvaren sigurno je moguće da će dođi do određenih viškova na tržištu EU i CEFTA-e. Zabrinuti jesmo, ali ono što nas još više zabrinjava je spora reakcija države na uvozne lobije, troma administracija i nedovoljna poticajna politika u BiH”, rekao je Jabandžić nedavno za Agroklub.

A nezadovoljni su i u Europi. Poljoprivrednici u Francuskoj i francuski političari sve više ističu kako je Kosiuk i njegova ukrajinska tvrtka Mironivski Hliboproduct preplavila europsko tržište jeftinom piletinom iskoristivši odluku EU da otvori svoje granice za ukrajinski izvoz nakon ruske invazije prije dvije godine, piše POLITICO.

Ranije ovog mjeseca, kada su prosvjedi na farmama dosegli vrhunac, Europska komisija predložila je ograničavanje uvoza ukrajinskog šećera, peradi i jaja na razine iz posljednje dvije godine. Mjere bescarinskog plaćanja uvedene 2022. nakon ruske invazije imaju za cilj pomoći ukrajinskom gospodarstvu, koje uvelike ovisi o izvozu poljoprivrede i čelika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close