Panon proizvodi alkohol nakon pet godina

Autor: Poslovni dnevnik , 14. svibanj 2020. u 21:59
Zbog velike potražnje za dezinficijensima dnevno se proizvede 30.000 litara etanola/SHUTTERSTOCK

Od 2007. većinski vlasnik je subotički poduzetnik Momčilo Rajić.

Nakon pet godina, u vrijeme epidemije koronavirusa, zbog povećane potražnje za dezinficijensima u Crvenki je ponovno počela raditi tvornica alkohola Panon. Proizvodi se etanol u koncentracijama od 96 i 70%, svakog dana po 30.000 litara, pišu Večernje novosti.

Kako najavljuje direktor Julijan Rac, do kraja svibnja bit će otvoren i drugi pogon, u kojem će se etanolom svakog dana puniti 15.000 litarskih boca.

“Etanol je najtraženiji dezinficijens, a prve količine smo isporučili Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i bolnicama”, objašnjava Rac i podsjeća da je Špiritana u Crvenki osnovana još 1923. i da je dugo bila najveći proizvođač alkohola i alkoholnog octa u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, isporučujući dnevno po 50.000 litara.

Kada je tvornica Panon privatizirana 2003., uz povećanje proizvodnje zabilježeno je i smanjenje broja radnika i plaća, uz kreditno zaduživanje i hipoteke na gotovo cijeloj imovini. Od 2007. većinski vlasnik je subotički poduzetnik Momčilo Rajić.

Sada je sjedište Panona registrirano u Kelebiji, a kompanija je u postupku reorganizacije, s poreznim dugom od 125 milijuna dinara (oko milijun eura). Početkom 2020. zakupac je postala Lion grupa iz Subotice, koja je zainteresirana za kupovinu Špiritane.

Komentirajte prvi

New Report

Close