Pandemija srušila prodaju svilenih proizvoda iz Bosne i Hercegovine

Autor: Poslovni dnevnik , 02. prosinac 2020. u 21:59
Svila iz BiH najčešće se izvozi u Švicarsku, Srbiju, Njemačku i Hrvatsku/SHUTTERSTOCK

Svila iz BiH najčešće se izvozi u Švicarsku, Srbiju, Njemačku i Hrvatsku.

Iako je izvoz svile u prvih devet mjeseci ove godine porastao za oko 170 posto, a uvoz za više od 400 posto, koronavirus je, prema podacima kompanija koje proizvode konfekciju od svile, negativno utjecao na proizvodnju i prodaju odjeće napravljene od tog vrijednog materijala.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH naveli su da je u prvih devet mjeseci ove godine uvezena svila vrijedna 1,269.661 KM (oko 650.000 eura), dok je izvoz vrijedio 45.275 KM (oko 23.000 eura).

Svila iz BiH najčešće se izvozi u Švicarsku, Srbiju, Njemačku i Hrvatsku. Aleksandra Mihajlović Bijelić, tajnica Udruženja tekstila, kože i obuće pri Privrednoj komori RS, za Nezavisne novine rekla je da povećanje uvoza svile u RS ne znači da je povećana proizvodnja jer se materijal od svile može prodavati kao gotov proizvod.

Bosiljka Dejanović, većinska vlasnica kompanije Sana Linea, kaže da odjeću od svile proizvode od kada imaju svoju kolekciju te da su ove godine zbog pandemije zabilježili pad prihoda od 50 posto.

“Pala je prodaja svih naših proizvoda, a posebno svile. Program od svile dosta je skup jer je tkanina skupa, kao i dorađivanje i šivanje”, rekla je Dejanović. Dodala je da repromaterijal nabavljaju iz Italije, a svoje proizvode od svile izvoze u zemlje regije.

“Zbog pandemije jesensku kolekciju nismo uopće izvezli”, kaže Dejanović. Navela je da je svila prisutna u njihovoj proizvodnji bluza, haljina i kostima te da na šivanju radi samo 20-ak radnika koji imaju znanje za rad s osjetljivim materijalom.

Komentirajte prvi

New Report

Close