Općina želi bez naknade oteti Solanu privatnim vlasnicima

Autor: Poslovni dnevnik , 28. lipanj 2020. u 08:15
Privatizacija Solane Bajo Sekulić počela je 2001. godine/SHUTTERSTOCK

Odluka Općine Ulcinj neće moći biti provedena u skladu s važećim propisima, osim ako vlada ne provede izvlaštenje imovine i isplati vlasnike Solane.

Iz Općine Ulcinj krajem svibnja najavljeno je da će 24. kolovoza ove godine preuzeti upravljanje Solanom Bajo Sekulić.

Naime, lokalna vlast tog crnogorskog grada bez konzultacija s Privrednim sudom donijela je u lipnju prošle godine odluku da se imovina Solane u stečaju proglasi zaštićenim područjem – Parkom prirode. Zbog toga ta odluka neće moći biti provedena u skladu s važećim propisima, osim ako vlada prije toga ne donese odluku o izvlaštenju imovine i isplati vlasnike Solane, potvrđeno je Vijestima iz više izvora.

Solana je u većinskom vlasništvu Eurofonda koji ima 71,48 posto dionica kompanije. S druge strane Nacionalni parkovi zainteresirani su za produženje ugovora o zakupu Solane, koji istječe upravo 24. kolovoza.

A Marko Bertanjoli, direktor Euroinvesta, koji upravlja Eurofondom, s razlogom pita na temelju kojeg crnogorskog propisa Općina Ulcinj namjerava osnovati tvrtku koja će upravljati tuđom privatnom imovinom.

Plaćena je tržišna cijena dionica

Stari zakon o stečaju, odnosno Zakon o insolventnosti privrednih društava, prema kojem se provodi postupak u ulcinjskoj kompaniji je lex specialis je u odnosu na ostale zakonske propise. “Imovina Solane je stečajna masa a Zakon o insolventnosti privrednih društava ne poznaje takav način raspolaganja stečajnom masom”, izjavio je Žarko Ostojić, stečajni upravitelj Solane.

71,4

posto dionica Solane Bajo Sekulić u vlasništvu je ZIF-a Eurofond

Stečaj u ulcinjskoj kompaniji uveden je u 2005., a neuspješni petogodišnji plan reorganizacije Solane trajao je od početka 2006. godine. Budući da je plan propao, ulcinjska kompanija je ponovno u stečaju od 2011. godine.

Postupak privatizacije Solane Bajo Sekulić Ulcinj počeo je 2001., na početku masovne vaučerske privatizacije, a država nema udjela u toj kompaniji. “To znači da je imovina stečena transparentnom i javnom kupovinom dionica na burzi”, navodi Bertanjoli.

“Plaćena je tržišna cijena, te se Solana dopisom od 2. studenoga 2011. obratila Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte za davanje mišljenja je li prilikom stjecanja vlasništva plaćena tržišna naknada prema Zakonu o imovinsko-pravnim odnosima, kako bi se na temelju tog mišljenja u Upravi za nekretnine obavila promjena statusa”, rekao je Bertanjoli.

Čeka se odgovor iz Europe

Niti nakon osam godina, uz brojne pismene i usmene požurnice, Savjet još nije donio mišljenje. “Činjenica je da se uz nas dioničare konačno rješenje pitanja vlasništva Solane traži i s brojnih europskih adresa, niza zainteresiranih nevladinih udruga”, objasnio je Bertanjoli.

“Relevantne ekološke udruge i europske institucije kao uvjet za razvoj Solane Bajo Sekulić navode rješavanje pitanja vlasništva, a to se jedino može uz otkup dionica za pravednu naknadu. Jednostrano prisvajanje imovine može rezultirati odštetnim zahtjevom gdje bi država na kraju morala isplatiti 200 milijuna eura odštete dioničarima”, navode iz Crnogorske asocijacija manjinskih dioničara (CAMA).

Predstavnici te udruge svjesni su da kompanije poput Solane zbog svog strateškog i geopolitičkog značaja vjerovatno nije niti trebala biti privatizirana, ali sada su dioničari legitimni vlasnik kompanije.

‘Ako Ulcinj želi Solanu treba dioničarima uputiti ponudu za preuzimanje’

“Ako Općina Ulcinj želi Solanu treba uputiti ponudu za preuzimanje dioničarima. To što u Općini smatraju da Eurofond i s njim povezane osobe nisu prikladan vlasnik ne daje nikome pravo da se Solana otme. Manjinski dioničari u Solani imaju 23,26 posto, a ako se uzme u obzir i da oko 16.000 dioničara ima 67,84 posto vlasništva u Eurofondu, dolazimo do toga da manjinski dioničari imaju zajedno 71,75 posto vlasništva u Solani Bajo Sekulić”, kažu iz Crnogorske asocijacija manjinskih dioničara (CEMA).

Komentirajte prvi

New Report

Close