Nova pravila za ulazak u Hrvatsku iz BiH: Drastične promjene vezane uz cigarete

Autor: Poslovni.hr , 15. siječanj 2021. u 08:32
FOTO: Robert Anic/Pixsell

Na snazi su nova pravila o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu.

Putnici iz Bosne i Hercegovine na graničnim prijelazima s Hrvatskom ovih dana su šokirani novim pravilima. Naime, od 1. siječnja na snazi je novi pravilnik o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država, u koje spada i BiH.

Prema novim pravilima, umjesto deset kutija cigareta, koliko su do sada putnici mogli bez plaćanja davanja prenijeti u osobnoj prtljazi, od početka 2021. preko granice mogu ponijeti samo dvije kutije, piše bosanskohercegovački Večernji list.

Pri unosu robe u carinsko područje Europske unije, u osobnoj prtljazi putnika oslobađanje od uvoznih davanja odnosi se na sljedeće količine duhanskih trošarinskih proizvoda: 40 cigareta, 20 cigarillosa (pri čemu se cigarillosom smatraju cigare neto težine do tri grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje, 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine te 50 grama novih duhanskih proizvoda.

Bez davanja se može prenijeti, alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80% vol. i više u količini do 1 litre ili alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje također do 1 litre ili mirno vino, 2 litre.

Komentirajte prvi

New Report

Close