Velika tvrtka strahuje od mogućeg odlaska BAT-a: Ušli u ulaganje od 5 milijuna eura, a oni su im najveći kupac

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2020. u 14:25
FOTO: Press

Trenutno ulaganje je veće od dva milijuna eura i samo je jedno u nizu u idućem razdoblju. Naš cilj je rast veći od 20 posto, no on pretpostavlja zadržavanje tvornice u Kanfanaru. Proizvodnja u našoj modernoj tvornici trenutno se odvija u tri smjene, zbog čega nam je iznimno važno da tvornica BAT-a u Kanfanaru ostane, rekao je direktor.

Proizvođač kartonske ambalaže AR Packaging Croatia iz Kanfanara, upozorio je u srijedu kako bi zatvaranje BAT-ove tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru negativno utjecalo na njegovo poslovanje i planove.

AR Packaging Croatia, bivša Istragrafika koja je nakon preuzimanja postala dio jedne od vodećih europskih grupacija u sektoru ambalaže sa sjedištem u Švedskoj, u Kanfanaru zapošljava više od 130 zaposlenika.

Tvornica duhanskih proizvoda u Kanfanaru, u vlasništvu BAT-a, najveći je kupac njezinih proizvoda koji joj osigurava značajan udio prihoda tvrtke pa bi najavljeno zatvaranje tvornice negativno utjecalo na poslovanje i realizaciju planova kompanije, posebno investicijskog ciklusa vrijednog pet milijuna eura započetog prošlog mjeseca, kaže se u priopćenju AR Packaginga.

Investicija u nabavku novih strojeva i opreme pokrenuta je, ističe se, kako bi se poslovanje kompanije dodatno diverzificiralo i omogućilo brži rast na tržištu regije.

AR Packaging osim za BAT proizvodi ambalažu za poznate brendove uglednih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu, poput Heinekena, Kraša, Hippa, Podravke, Belupa i drugih. Proizvode izvozi u više od deset europskih zemalja.

Direktor tvrtke Enis Kancelir istaknuo je da bi investicija u moderni stroj za tisak trebala omogućiti veću efikasnost i širenje kapaciteta.

“Trenutno ulaganje je veće od dva milijuna eura i samo je jedno u nizu u idućem razdoblju. Naš cilj je rast veći od 20 posto, no on pretpostavlja zadržavanje tvornice u Kanfanaru. Proizvodnja u našoj modernoj tvornici trenutno se odvija u tri smjene, zbog čega nam je iznimno važno da tvornica BAT-a u Kanfanaru ostane”, rekao je Kancelir.

U javnosti se ovih dana ponovno pojavljuju nagađanja o mogućem odlasku BAT-a iz Hrvatske odnosno gašenju proizvodnje u Kanfanaru i selidbi u neku drugu državu jer su navodno čelnici BAT-a nezadovoljni poslovnim okruženjem i uvjetima rada u Hrvatskoj te povećanjem trošarina na cigarete.

O tim najavama ljetos je s vodstvom BAT-a razgovarao premijer Andrej Plenković, a prošli tjedan je na Konvenciji hrvatskih izvoznika rekao da je BAT-ov ostanak u Istri bitan zbog tamošnjih radnika, ali i uzgajivača duhana u Podravini.

S BAT-om se razgovara, rekao je tada premijer, koji vjeruje u dogovor koji će omogućiti njegov ostanak u Hrvatskoj što duže.

Na današnjem aktualnom satu u Hrvatskom saboru Plenković je uz ostalo rekao da se razgovori s predstavnicima BAT-a nastavljaju te da će Vlada za BAT pronaći rješenje.

BAT je preuzeo Tvornicu duhana Rovinj od Adris grupe u rujnu 2015. godine. Prema kupoprodajnom ugovoru, BAT je, uz TDR, preuzeo i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku. Transakcija je iznosila 505 milijuna eura a ugovorom se BAT obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od preuzimanja.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close