Noćni klubovi u Republici Srpskoj traže da im se konačno dopusti rad

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2020. u 22:00

Udruga poslodavaca upozorava da bi otkaze moglo dobiti između 7000 i 9000 radnika.

Udruga poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva Horeca iz Republike Srpske uputilo je apel vladi RS i lokalnim zajednicama da pronađu sredstva za pomoć tom sektoru, a posebno gradskim hotelima, putničkim agencijama, svadbenim salonima i noćnim klubovima.

Poslodavci ističu da je jedan od problema koji prioritetno traži rješavanje rad svadbenih salona i noćnih klubova, te pozivaju JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i sve nadležne institucije da propišu mjere i s ugostiteljima naprave model koji će omogućiti rad salonima i noćnim klubovima, budući da je Republika Srpska jedina u regiji koja od početka pandemije koronavirusa ne dopušta njihovo otvaranje i rad. Poslodavci smatraju da se postojeće mjere JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, a koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, u praksi ne mogu provesti i upozoravaju da bi, posebno u zimskom razdoblju, bez posla moglo ostati između 7000 i 9000 njihovih radnika.

Zapošljavaju 14.000 radnika

Vlasnici trgovina, turističkih i ugostiteljskih objekata napominje da su sve mjere Instituta donesene bez uvažavanja stavova Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske kao jedinog reprezentativnog udruženja u tom području te traže da u budućnosti budu uključeni u kreiranje mjera koje izravno utječu na poslovanje ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj koji trenutačno zapošljavaju oko 14.000 radnika. “Svjesni smo opasnosti po zdravlje, prisutnosti koronavirusa i nužnosti discipliniranog ponašanja, ali smo isto tako uvjereni da su postojeće mjere najstrože u regiji i kao takve neodržive jer će dovesti do masovnog zatvaranja ugostiteljskih objekata i otpuštanja radnika”, priopćeno je iz Udruge Horeca RS. Nije to prvi put da traže pomoć od državnih tijela. Već u lipnju, kada je popustio prvi val pandemije, predstavnici noćnih klubova u Republici Srpskoj zahtijevali su ublažavanje mjera i ukidanje zabrane rada, jer kako su tada rekli, nakon stabilizacije pandemije virusa Covid-19, sve države regije ublažile su mjere zabrane kretanja i okupljanja. Podsjetili su da su s radom počeli kafići, restorani, trgovački centri, kozmetički i frizerski saloni, kao i svi objekti ugostiteljskog i uslužnog sadržaja. Kako su naveli, početkom lipnja sve države regije, kao i neke europske i svjetske zemlje koje su bile najviše pogođene pandemijom koronavirusa, poput Španjolske, Kine i nekih dijelova Italije, odobrile su rad noćnih klubova.

Trpe velike gubitke

“Kada govorimo o BiH, Federacija BiH kao i Brčko distrikt, također se pridržavaju modela ostalih država, te je noćni život sada već u punoj snazi, dok je Republika Srpska jedini entitet u regiji koji i dalje drži najstrože mjere zabrane iako je prethodnih mjeseci najmanji broj zaraženih bio baš ovdje”, tvrdili su početkom ljeta predstavnici noćnih klubova. Prema njihovim riječima, taj problem ujedinio je predstavnike svih noćnih klubova i kavana u Republici Srpskoj, od kojih je većina već u lipnju bila na rubu opstanka, nakon više od tri mjeseca zabrane rada. U apelu za pomoć naveli su da svi zaposlenici u klubovima kao i njihovi dobavljači i suradnici, trpe velike gubitke, dok stanovnici Republike Srpske masovno odlaze u Federaciju BiH, Hrvatsku ili Srbiju i tamo ostavljaju svoj novac, a kafići u Republici Srpskoj preuzimaju ulogu klubova, te se sve češće u njima organiziraju dnevne zabave s velikim brojem ljudi.

Predstavnici noćnih klubova i kavana tražili su i tada ukidanje zabrane rada, uz tvrdnju da su tu inicijativu podržali i svi predstavnici svečanih i svadbenih salona, koji također bilježe velike gubitke nakon otkazivanja svih svadbi, proslava, seminara i konferencija koje su bile zakazane u razdoblju prvog vala pandemije, kao i svih svečanosti koje su bile planirane za vrijeme ljeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close