Nisu stali radovi na aerodromu Nikola Tesla

Autor: Poslovni dnevnik , 07. travanj 2020. u 22:00
Modernizacija najvećeg aerodroma u regiji planirana je u nekoliko faza/S. Ilić/PIXSELL

Ako okolnosti izazvane pandemijom koronavirusa dopuste ubrzo počinje i izgradnja nove rulne staze .

Projekt modernizacije, obnove i proširenja beogradskog aerodroma Nikola Tesla, odnosno njegova prva faza, odvija se prema predviđenom planu.

Trenutno se radi na širenju Terminala 2 kao i na proširenju C dijela aerodroma, priopćila je kompanija Lafarge.

Iz kompanije dodaju da, ako okolnosti izazvane pandemijom dopuste, ubrzo počinju i radovi na izgradnji nove rulne staze, za koju će biti korištena nova vrsta specijalnog betona Ultra serije, otpornog na trošenje, koji je razvijen u kompaniji Lafarge za potrebe infrastrukturnih projekata koje prate zahtevi za betonima visokih klasa, performansi i specijalnih osobina.

“Visoke performanse novog tipa betona čine ga jedinstvenim na domaćem tržištu, koji je svoju namjenu našao i na drugim zahtjevnim projektima, dok njegovu punu primjenu tek očekujemo”, navodi Vitor Antić, menadžer za beton, visokogradnju i infrastrukturu kompanije Lafarge.

Obnova i modernizacija aerodroma Nikola Tesla, koji sada ne radi, planirana je u nekoliko faza.

Ugovor o 25-godišnjoj koncesiji, koji je vlada Srbije potpisala s kompanijom Vinci Airports 2018., uključuje razvoj, unaprijeđenje i održavanje aerodroma, a predviđeni investicijski planovi, vrijedni oko 730 mil. eura, bit će realizirani za vrijeme koncesijskog razdoblja.

Najveći dio radova bit će izveden u sljedećih pet godina, što uključuje i proširenje terminala, umetnutu pistu i rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje zrakoplova, novu platformu za odleđivanje letjelica, veće parkiralište za vozila, kao i nove pristupne ceste.

Navedeni radovi povećat će učinkovitost i udobnost najvećeg aerodrome u regiji te povećati obujam prometa.

“Partnerstvo s Vinci Airportsom daje nam priliku da primjer uspješne suradnje na globalnoj razini potvrdimo i lokalno, posebno u novonastalim okolnostima”, dodaje Vitor Antić.

Komentirajte prvi

New Report

Close