Nijemci gase 170 radnih mjesta u Sloveniji, proizvodnju sele u BiH

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2024. u 08:37
FOTO: Screenshot/Mahle

Optimiziraju proizvodnju i sele proizvodni program startera u Bosnu i Hercegovinu

Kompanija Mahle Electric Drives Slovenija, koja je dio njemačke grupe Mahle i zapošljava oko 1.800 ljudi u Sloveniji, ove će godine će smanjiti broj zaposlenih u Sloveniji za 170.

Kako su objasnili, optimiziraju proizvodnju i sele proizvodni program startera u Bosnu i Hercegovinu, u tvornicu u Aleksandrovcu kod Banjaluke.

Mahle Electric Drives Slovenija bivša je Letrika koja od 2014. godine posluje u sklopu njemačkog koncerna Mahle. Spomenuta firma je i ranije prilagođavala proizvodnju u Sloveniji, broj zaposlenih smanjen je već 2020. godine. Slično kao Mahle Electric Drives Slovenija, i druge firme sele “nerentabilnu” proizvodnju u BiH, navodi slovenski 24ur.com, a prenosi BiznisInfo.

U Mahle Electric Drives Slovenija sve se više fokusiraju na proizvode za električnu mobilnost, poput motora za pogon električnih vozila.

– Razvili smo proizvod koji se natječe na najvećem svjetskom tržištu. Još jedna nominacija bila bi velika pobjeda, ne samo za lokaciju u Šempetru kraj Gorice, nego i za regiju i cijelu Sloveniju – rekao je u razgovoru za Delo Uroš Rutar iz šempetrske firme.

Na tom području planiraju daljnji rast, no u Sloveniji su ograničeni i prostorom i zaposlenicima.

– Naš najveći kupac je industrija traktora. Vrlo smo uspješni u industrijskom radu. Ako danas kupite europski ili sjevernoamerički traktor, postoji 85 posto vjerojatnoće da će dva ključna proizvoda biti proizvedena odavde – dodao je Rutar.

BiznisInfo.ba je ranije pisao da je kompanija Mahle izgradila veliku tvornicu u Aleksandrovcu. Radovi su privedeni kraju prije par mjeseci. Ovo će biti jedan od najvećih proizvodnih objekata u auto industriji u Bosni i Hercegovini.

Površina objekta je impresivnih 26.040 metara kvadratnih, a sadrži suvremenu proizvodnu infrastrukturu i tehnološki napredne resurse.

Načelnik općine Laktaši Miroslav Bojić ranije je rekao da je riječ o investiciji od gotovo 20 milijuna eura.

Tada je rekao da njemačka kompanija Mahle na teritoriji općine Laktaši posluje već dugi niz godina, a da bi u novoj tvornici trebalo biti zaposleno preko 700 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close