Nijemci će kod Kupresa izgraditi veliki industrijski kompleks na više od 20.000 m2

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2024. u 07:03
Foto: Marko Mandic/Vecernji list

Veliki industrijski kompleks koji će graditi ova tvrtka sastojat će se od čak 14 zgrada.

Tvrtka “BH Magnezij & Minerali” uskoro počinje izgradnju velikog industrijskog kompleksa za proizvodnju magnezija u Osmanlijama, općina Kupres.

Prema informacijama portala biznisinfo.ba, ovo će biti jedna od najznačajnijih investicija u BiH. Kompanija “BH Magnezij & Minerali” u vlasništvu je njemačke kompanije MFE.

Veliki industrijski kompleks koji će graditi ova tvrtka sastojat će se od čak 14 zgrada. Ukupna površina objekata objekta bit će 20.432 m2. Objekt će se nalaziti na zemljištu površine 7,3 ha.

U procesu proizvodnje glavna sirovina bit će dolomit iz obližnjeg kamenoloma. Glavni proizvod bit će metalni sirovi magnezij, a nuproizvodi: spinel, suhi led i legura aluminija i magnezija.

Proizvodnja će se odvijati u suradnji s tvrtkom Dolomit koja ima koncesiju na obližnja ležišta. Dolomit d.o.o. je podružnica MFE-a (pod kontrolom dioničara MFE-a) i dobavljač dolomita za buduću proizvodnju magnezija.

U kolovozu prošle godine tvrtka je dobila dozvolu za istraživanje površine od približno 47,5 hektara, što je tik uz 9,5 hektara za koje Dolomite već posjeduje rudarska prava. Procijenjena količina visokokvalitetnog dolomita na ovom dodatnom području povećat će budući proizvodni kapacitet proizvodnje.

MFE izračunava da bi s dodatnim sirovinama mogao proizvoditi 50.000 mt godišnje više od 75 godina. Tvrtka Dolomit sa svojim podružnicama je od 2019. godine u svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini već uložila oko 10 milijuna maraka.

Nakon što se dolomit izvadi iz kamenoloma, on će biti usitnjen u različite frakcije. Dimenzionirani dolomit će se od rudnika do proizvodne hale transportirati žičarom ili transportnom cijevi, o čemu će se odlučiti zajedno s općinom.

Za prijevoz će se koristiti samo električna energija.

U sklopu planiranog kompleksa odvijat će se proces proizvodnje metalnog magnezija iz visokokvalitetnog kamena dolomita.

S obzirom da će tehnološki proces zahtijevati velike količine ukapljenog prirodnog plina (UNP), izgradnja benzinske postaje max. kapaciteta 700 m3.

Komentirajte prvi

New Report

Close