Nestašica alkohola, a tvornica stoji jer nema struje

Autor: Poslovni dnevnik , 20. ožujak 2020. u 06:01
Tvornica Panon ima osigurane sirovine za proizvodnju dva milijuna litara alkohola, ali se ne može priključiti na električnu mrežu/SHUTTERSTOCK

Preduvjet da se tvornica ponovno priključi na električnu mrežu je da postane “novi korisnik”, a to je moguće samo ako se priključi na trafostanicu u vlasništvu EPS-a.

U tvornici Panon u Crvenki, nekad najvećem proizvođaču alkohola i octa u bivšoj Jugoslaviji, remont je završen, osigurane su sirovine i proizvodnja bi mogla početi, ali  nema struje, iako na tržištu vlada velika nestašica alkohola zbog pandemije koronavirusa, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Tvornica, osnovana 1923. godine, proizvodila je nekad čak 50.000 litara alkohola dnevno, ali danas više nema ni priključak, niti mjerno mjesto za električnu energiju. U Panonu su za VOICE rekli da imaju već osigurane sirovine za dva milijuna litara alkohola.

Preduvjet da se tvornica ponovno priključi na električnu mrežu je da postane “novi korisnik”, a to je moguće samo ako se priključi na trafostanicu u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS).

“Trafostanica na koju je tvornica desetljećima bila priključena ne pripada državnoj kompaniji, nego tvornici šećera Crvenka koja je u vlasništvu grčke kompanije Hellenic Sugar”, rekao je Julijan Rac, direktor Panona, dodajući da su trafo zajedničko financirale dvije tvornice, ali i se u dokumentima nakon podjele Industrijsko-poljoprivrednog kombinata Crvenka trafo ne spominje.

“U privatizaciji je trafostanica prešla u vlasništvo novog vlasnika šećerane i to nije bio problem do sada. Prije tri godine zbog neplaćenog duga tvornica je ostala bez mjernog mesta, ali je bilo teško pretpostaviti da će to stvoriti ovakve probleme”, rekao je Rac.

Dodao je da su razgovarali s vodstvom šećerane, ali i oni čekaju odluku Upravnog odbora u Grčkoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close