Neodrživo niska cijena električne energije u Bosni i Hercegovini

Autor: Poslovni dnevnik , 07. prosinac 2023. u 19:00
Foto: Shutterstock

Vlada Federacije je prošlog tjedna donijela Odluku kojom je proglašena ugroženom sigurnost opskrbe električnom energijom; točnije uvela je kontrolirane cijene.

Vlada Federacije je prošlog tjedna donijela Odluku kojom je proglašena ugroženom sigurnost opskrbe električnom energijom.

Pojašnjeno je da je odluka donesena zbog ekstremnog rasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu. To znači da će Vlada propisati način i uvjete utvrđivanja i kontrole cijena opskrbe električnom energijom.

Ne rješava se uzrok
Naime, za gospodarstvenike će doći do poskupljenja do 20 posto, dok će građani barem za sada biti pošteđeni poskupljenja i sniženja.

Problematična Elektroprivreda BiH

Nelikvidnost je posljedica nedovoljne proizvodnje, nerealiziranih investicija u nove pogone, a problemi se naslućuju već osam godina.

– Možda šok u javnosti, ali ne i u stručnoj javnosti. Ako je Elektroprivreda BiH u kontinuitetu nekoliko godina u gubitku, onda je za očekivati ​​da će se nelikvidnost i problemi iz rudnika preliti i na matično poduzeće. Elektroprivreda ima problem s likvidnošću, a ima li i s proizvodnjom, tek ćemo vidjeti. Sigurno je da je i to jedan od razloga zašto je Vlada donijela ovakvu odluku – smatra Kušljugić u izjavi za Federalnu TV.

Dodaje da smanjenja vjerojatno neće biti, ali kako će Elektroprivreda BiH poslovati i kako će pokrivati ​​svoje gubitke uvelike ovisi o tome kakva će biti odluka Vlade. – Zasad imamo samo neke izjave i naznake, ali bojim se da ono što smo čuli nije dovoljno da se stanje u Elektroprivredi sanira. Nosimo se s posljedicama.

Nelikvidnost je posljedica nedovoljne proizvodnje, nerealiziranih investicija u nove proizvodne pogone, a problemi se naslućuju zadnjih osam godina – pojasnio je Kušljugić. Vladina odluka je iznuđena kako bi se pokušala regulacija dovesti u krizni menadžment jer je očito da se Elektroprivreda i njen Nadzorni odbor ne mogu nositi s problemima s kojima se ova tvrtka suočava, kaže Kušljugić.

Suad Ećo, član Upravnog odbora Udruge poslodavaca Federacije BiH, ističe da je Udruga poslodavaca pozdravila odluku Vlade, jer, kako kaže, Elektroprivreda nije smjela odlučivati ​​o cijeni, pogotovo ne nakon priopćenja, dopisa i ugovora koje su slali realnog sektora u FBiH.

– Najavili su poskupljenja od 80 do 200 posto, kako bi nekako kompenzirali svoje gubitke ili loše vođenje tvrtke. Ne možete opteretiti krajnje potrošače. Odgovornost bi trebala biti na Vladi i ministarstvu.

Problem je u samoj Elektroprivredi i potrebna je dublja analiza poslovanja te tvrtke. Vlada je dobro postupila što je preuzela odgovornost. Tražili smo da nema poskupljenja, ali možemo reći da je to ipak na neki način kontrolirano i podnošljivo poskupljenje – rekao je Ećo.

Podizanje efikasnosti
Puno pameti, znanja i pametnih odluka trebat će u iduće dvije-tri godine da se prebrodi kriza, ali jasno je da Elektroprivreda i Vlada ne mogu sami, svi se moramo uključiti, kategoričan je Kušljugić.

– Dugoročno ne možemo imati tako jeftinu struju za kućanstva, a to na neki način kompenzirati kroz visoku cijenu za realni sektor. Svakako moramo imati socijalnu kartu i na temelju nje određivati ​​cijenu i za kućanstvo. Dugoročno, realni sektor ne može podnijeti cijenu kako bi nadoknadio cijenu za stanovništvo, posebno izvoz.

Bilo je oscilacija, ali trend ide prema povećanju izvoznih cijena, a Elektroprivreda gubi priliku za ekstraprofit. Mjere koje bi Elektroprivreda trebala poduzeti su povećati proizvodnju ugljena i maksimizirati proizvodnju te ostvariti maksimalne izvozne rezultate – kaže Ećo.

Komentirajte prvi

New Report

Close