‘Čini se da je teže pronaći kuhara i konobara, nego direktora ili menadžera’

Autor: Poslovni dnevnik , 16. srpanj 2023. u 08:36
Foto: Shutterstock

Nedostatak konobara i kuhara sve ozbiljniji problem.

Neslužbeni podaci govore da Bosni i Hercegovini nedostaje 30.000 radnika, a u jeku turističke sezone taj problem postaje još izraženiji.

Čak i renomirani sarajevski restorani imaju problema s pronalaskom konobara i kuhara, a hotelima nedostaje sobarica, čistačica i radnika na recepciji.

Sezonski rad
Više je razloga za to, s jedne strane građani BiH odlaze na sezonski rad u inozemstvo, dok s druge strane zakoni u BiH ne olakšavaju uvoz radne snage, a zbog višemjesečne procedure poslodavci nisu u mogućnosti pronaći prijeko potrebne radnike.

Direktorica hotela Pino Nature na Trebeviću i suvlasnica turističke agencije Relax Tours Aida Terzić u razgovoru za Klix.ba kaže da se poslodavci već dugi niz godina suočavaju s problemom pronalaska radnika.

“Kada govorimo o hotelu Pino Nature i agenciji Relax Tours, mogu reći da ove godine imamo možda i najmanji problem s pronalaženjem radnika. Problem je sljedeći, radna snaga iz naše zemlje u travnju ide raditi na obalu. a vraća se u listopadu i ostaje ovdje u periodu takozvane ‘mrtve sezone’, kada nema velikih poslova”, priča nam Terzić.

Podsjeća na problem nepostojanja adekvatne zakonske regulative koja bi omogućila uvoz radne snage. Kaže nam da su prošle godine preko indonezijskog veleposlanstva angažirali indonežanskog kuhara koji je, nažalost, zbog loma noge i teške operacije koja je uslijedila, kratko boravio u hotelu Pino Nature. Prilikom pronalaska radnika ističe kako su se susreli s velikim brojem ljudi koji su na birou za zapošljavanje, a zapravo ne žele raditi i ne traže posao.

“Nažalost, moram povući i tu temu, jer smo bezbroj puta zvali biro, a naravno na svim stranicama, oglašavamo se oko zapošljavanja radne snage. No, iskustvo s biroom je da smo ima veliki broj ljudi koji ne žele da rade, samo se pojave i kažu, možete li reći da nismo prijavljeni”, kaže Terzić.

Hotel i turistička agencija, kaže nam, imaju oko 80 posto stalne radne snage, a kao razlog navodi plaće radnika koje su u odnosu na prije dvije godine gotovo udvostručene. “Čini mi se da je teže pronaći osnovnu radnu snagu poput konobara, kuhara, spremačica, nego radnike na rukovodećim pozicijama poput direktora ili menadžera”, zaključuje Terzić.

O izazovima s kojima se susreću zaposlenici za Klix.ba govori Naida Duvnjak-Šehović, direktorica ljudskih resursa Aptha Corporation.

Strateško pitanje
Kaže kako je pitanje nedostatka radne snage strateško pitanje s kojim se posljednjih godina nose poslodavci u svim djelatnostima.

“Aptha Corporation i njezine članice kontinuirano rade na unaprjeđenju operativnih procesa i modela u segmentu ljudskih potencijala kako bi spriječili negativne učinke kroz programe zadržavanja postojećih zaposlenika i smanjili broj sezonskih odlazaka koji su neizbježni.

Trendove u pronalaženju zaposlenika prilagođavamo tako da osluškujući potrebe kandidata i ponudom honorarnog ili studentskog angažmana, trenutno uspijevamo pronaći kandidate koji priliku za svoj angažman vide u našem poslovnom okruženju”, kaže Duvnjak-Šehović.

Komentirajte prvi

New Report

Close