Nakon obnove aerodrom izgrađen 1967. moći će uslužiti čak 500 tisuća putnika godišnje

Autor: Poslovni dnevnik , 11. kolovoz 2021. u 07:30
FOTO: Reuters/Ilustracija

Nakon obnove, na civilnom dijelu aerodroma obavljat će se međunarodni putnički i cargo promet te letovi generalne avijacije.

Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije dalo je na javni uvid Nacrt prostornog plana područja posebne namjene mješovitog vojno-civilnog Aerodroma Morava.

Ta zračna luka koja se nalazi u Lađevcima, između Kraljeva i Čačka, izgrađena je 1967. godine.

Vojnim dijelom aerodroma upravlja Ministarstvo obrane, a operater civilnog dijela aerodroma je JP Aerodromi Srbije, piše portal eKapija.

Aerodrom Morava, koji je jedan od tri komercijalna međunarodna aerodroma u Srbiji, zahtijeva sveobuhvatan investicijski program razvoja, kako bi se aktivno uključio na tržište civilnog zračnog prometa jugoistočne Europe i svijeta, navodi se u planu.

“Cilj donošenja prostornog plana je osiguranje uvjeta za proširenje kapaciteta aerodroma, poboljšanje prometnog položaja i ostvarivanje kvalitetnih veza s postojećim i planiranim infrastrukturnim koridorima, aerodromima u susjedstvu, povećanje atraktivnosti područja za razvoj transporta i logistike, industrije i turizma, kao i povećanje razine nacionalne sigurnosti, stoji u dokumentu.

Nakon obnove, na civilnom dijelu aerodroma obavljat će se međunarodni putnički i cargo promet te letovi generalne avijacije.

Procijenjeni obujam zračnog prometa na putničkom dijelu aerodroma bit će do 500.000 putnika godišnje.Istovremeno s razvojem civilnog dijela razvijat će se i vojni dio kompleksa.

Postojeća infrastruktura u vojnom dijelu kompleksa aerodroma sadrži uzletno-sletnu stazu dugačku 2265 i široku 30 metara te pet voznih (rulnih) staza.

Platforma za putničke zrakoplove proširivat će se u fazama u skladu s potrebama prometa. Gradit će se nova uzletno-sletna staza dugačka 4000 i široka 45 metara.

Komentirajte prvi

New Report

Close