Nakon dvije godine čekanja kupci će konačno useliti u svoje stanove

Autor: Poslovni dnevnik , 11. lipanj 2021. u 08:02
Foto: Pixabay

Od ukupno 494 stana u Sarajevo Toweru do kraja prošle godine prodano je 420, za koje su kupci platili 70 posto od ukupnog iznosa.

Dugogodišnja agonija kupaca stanova u velikoj stambeno-poslovnoj zgradi Sarajevo Tower, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, trebala bi biti završena, jer kako kažu investitori tvrtka Smart Invest, iza koje, kako se tvrdilo, stoji kapital iz Kuvajta i ANS Drive iz BiH, riješena su otvorena pitanja te bi krajem kolovoza ili početkom rujna ove godine kupci mogli useliti u svoje stanove.

Investitori dodaju da su osigurana nužna financijska sredstva i stručni kapaciteti za završetak projekta. Stambeno-poslovni objekt, najveći u BiH, trebao je biti završen do sredine 2019., a sve je pratio i sudski spor, objašnjava portal Klix.ba.

Preuzeli označeni novac

Krajem prošle godine, podizvođači radova koji su obavili posao na vrijeme još uvijek su čekali odgovor banaka za aktiviranje bankarskih jamstava za dobro obavljanje ugovorenih radova. Podizvođači su isticali da su taoci milijunske prijevare zbog koje su ugrožene njihove tvrtke i budućnost više od 500 radnika.

Zato su se obratili nadležnim institucijama i bankama da zajednički “spriječe kriminalne namjere tvrtke Smart Invest i njenog direktora Elvedina Mahmutovića”.

100.000

eura mita tražio je investitor Smart Invest od podizvođača Europrofila da bi neometano radio

Protiv Mahmutovića i Sedina Halilagića, iz odjela prodaje nekretnina Sarajevo Towera, pokrenut je sudski postupak u Općinskom sudu u Sarajevu, a zbog preuzimanja označenih 30.680 eura.

Oni su 2019. preuzeli novac od Elmedina Pinjića, direktora Europrofila, podizvođača radova na Sarajevo Toweru, koji je krajem iste godine podnio kaznenu prijavu Federalnoj upravi policije (FUP) protiv Smart Investa zbog sumnje da su predstavnici te tvrtke počinili djelo prijevare u gospodarskom poslovanju.

Prema njegovim riječima, Mahmutović i Halilagić ucijenili su ga da im mora donijeti 200.000 KM (oko 100.000 eura) kako bi neometano radio i da bi ga zaštitili. Mahmutović je ostao dužan gotovo milijun KM (oko 500.000 eura) tvrtki Europrofil, koja je uložila vise od 500.000 maraka u radove na Sarajevo Toweru.

Podizvođači obavili sve radove

U međuvremenu, podizvođači radova podnijeli su kaznene prijave Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), FUP-u, Tužiteljstvu Kantona Sarajevo i Kantonalnom sudu u Sarajevu u vezi s zlouporabom bankarskih jamstava za dobro obavljene radova na Sarajevo Toweru.

“Zbog jamstava koje su izdali podizvođači prosvjedovao je Mahmutović preko svoje tvrtke Smart Invest, kako bi sebi ili drugima pribavio protupravnu imovinsku korist.

Zato izgleda kao da radovi nisu počeli, a niti su obavljeni, dok objekt Sarajevo Tower stoji kao dokaz obavljenih radova”, tvrdili su krajem 2020. podizvođači.

S druge strane, suinvestitor tvrtka ANS Drive, kao nositelj jamstva od 50 posto, izjavila je da su podizvođači obavili sve ugovorene radove prema dinamici glavnog izvođača i sklopljenom ugovoru.

Od ukupno 494 stana u Sarajevo Toweru do kraja 2020. godine prodano je 420, za koje su kupci platili 70 posto od ukupnog iznosa.

Komentirajte prvi

New Report

Close