Nakon 22. prosinca val otkaza? Dijelu zaposlenika otpremnina do 8.300 eura, ostalima prekid suradnje

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2020. u 08:40
Foto: Pixabay

Gubitke u poslovanju zbog pada broja putnika Vinci je pokušao ublažiti tako što je ponudio otpremnine između 800.000 i milijun dinara (od 6600 do 8300 eura) za 1326 stalno zaposlenih.

Radnike beogradskog Aerodroma Nikola Tesla ovih dana najviše muči pitanje koji će potez povući njihov poslodavac, francuski Vinci Airports, nakon 22. prosinca, kada mu prema koncesijskom ugovoru istječe dvogodišnje razdoblje u kojem ne smije nikog otpustiti. Do sada su mu bile vezane ruke, piše Politika.

Gubitke u poslovanju zbog pada broja putnika Vinci je pokušao ublažiti tako što je ponudio otpremnine između 800.000 i milijun dinara (od 6600 do 8300 eura) za 1326 stalno zaposlenih. Preostalih 300 zaposlenih na određeno vrijeme obaviješteni su da produžetka suradnje za većinu neće biti.

Vesna Vilotić, predsjednica sindikata Zajedno u zračnoj luci Nikola Tesla, objašnjava da je prema koncesijskom ugovoru država osigurala zaštitno razdoblje od dvije godine za sve stalno zaposlene u kojem se nikog ne može otpustiti kao tehnološki višak.

“Šta će biti nakon 22. prosinca ne znamo. Poslodavac ništa nije najavio, samo su rekli da će biti nova sistematizacija”, kaže Vesna Vilotić. Ona dodaje da trenutačno pregovaraju o kolektivnom ugovoru, tj. o godišnjim odmorima, plaćama i tehnološkim viškovima.

Prema njenim riječima, za socijalni program se prijavilo 280 stalno zaposlenih, ali ne zna koliko ih je dobilo otpremnine. Poslodavac je program dobrovoljnog odlaska namijenio prije svega zaposlenima u administraciji, ali oni nisu previše zainteresirani.

Vilotić kaže da su se prijavili ljudi koji rade operativne poslove, a oni su potrebni poslodavcu i neće ih se lako odreći. Kada je riječ o 300 radnika kojima istječu ugovori, ona kaže kako imaju obećanje poslodavca da će zadržati trećinu.

U Belgrade Airportu za Politiku objašnjavaju da restrukturiraju kompaniju kroz program dobrovoljnog odlaska za zaposlene na neodređeno vrijeme koji su za to zainteresirani. Program je ponuđen nakon konzultacije sa sindikatima.

“Odaziv zaposlenih je na očekivanoj razini, budući da su ponuđeni paketi konkurentni i usklađeni s dobrom praksom”, kažu iz te kompanije, dodajući da je Belgrade Airport zadržao sve zaposlene na određeno vrijeme dok je trajala korona krize, duže od osam mjeseci, unatoč tome što su bili na plaćenom odmoru.

Iz Belgrade Airporta uvjeravaju da će nakon restrukturiranja organizacija kompanije biti bolje usklađena s trenutačnim poslovnim potrebama i obujmom prometa, što će joj omogućiti brzo reagiranje. Cilj je da se održi poslovanje kompanije i sačuva što je više moguće radnih mjesta za budući rast.

Komentirajte prvi

New Report

Close