‘Srpski kralj mesa’ svojem poslovnom carstvu dodao još deset kompanija pa postao ‘balkanski kralj oranica’

Autor: Poslovni dnevnik , 30. kolovoz 2021. u 06:11
Foto: Shutterstock

Tvornica se nalazi u industrijskoj zoni na pravcu prema Beogradu, ima 22 objekta i dvorište na više od dva hektara gradskog građevinskog zemljišta.

Petar Matijević, vlasnik kompanije Industrija mesa Matijević, proširio je svoje poslovno carstvo kupovinom većinskog paketa Mirotin grupe iz Vrbasa.

Time se njegovo carstvo povećalo za još deset tvrtki, a dosad ih je imao nešto više od 70, među kojima su i tvornica ulja Banat i poljoprivredno gospodarstvo Sava Kovačević.

Ovom kupovinom u njegovo vlasništvo su došli i mlin Mirotin Tisa iz Savinog Sela, ribarska tvrtka Ečka iz Lukinog Sela, mljekara Dana, Agrovojvodina komercservis iz Novog Sada, kao i tvrtka Agrimax iz Vrbasa. Usto, postao je vlasnik i tvrtki Mirotin energo, Mirotin vet, Mirotin invest iz Vrbasa, ali i Mirotin Crna Gora iz Podgorice.

Ovom kupovinom Matijević je vjerojatno postao vlasnik najvećeg broja tvrtki u Srbiji, ali je učvrstio na prvom mjestu popisa srpskih vlasnika zemljišta, jer je svojih 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta povećao za još 4000. Ako se pribroji i oko 2500 hektara u Hrvatskoj, to mu otvara vrata da svoju neslužbenu titulu ”srpski kralj mesa” zamijeni novom, a to je “balkanski kralj oranica”, piše Blic.

Budući da posljednjih godina ulaže i u nekretnine i hotelijerstvo jasno je da još nije kraj ulaganjima Petra Matijevića jer, kako sam kaže “voli igru velikih brojeva i kada radi, radi na veliko”. Tako sad ima oko 100.000 svinja, 5000 junaca i 7,000.000 pilića.

Inače, sredinom kolovoza novosadska kompanija Mat Real Estate, u vlasništvu Petra Matijevića, kupila je i zrenjaninsku tvornicu Radijator za 414,8 milijuna dinara (oko 3,4 mil. eura).

Tvornica se nalazi u industrijskoj zoni na pravcu prema Beogradu, ima 22 objekta i dvorište na više od dva hektara gradskog građevinskog zemljišta. Krajem srpnja Matijević je kupio i autobusnu postaju tvrtke ATP Vojvodina za 2,23 milijuna eura.

“ATP smo povoljno kupili i dio prostora iskoristit ćemo za izgradnju prodajnog salona za poljoprivrednu mehanizaciju koju proizvodimo. Usto, i Hrvatska je dio našeg djelovanja u poljoprivredi te ćemo nastaviti pratiti događanja i na tom tržištu“, kaže Petrov sin Zoran Matijević.

Komentari (2)
Pogledajte sve

od socijalizma do robovlasništva uz svesrdnu pomoć crkve

Svakom normalnom čovjeku se povraća kad čita s kojim oduševljenjem prepisujete tekst o Srpskom Todoriću i Pivcu. I još k tome stavite fotografiju traktora s Francuskom registracijom. Inteligencija = broj cipela / 2.

 

New Report

Close