Ljevica i sindikati ne odustaju od zabrane rada nedjeljom, trgovci traže zaštitu na Ustavnom sudu

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2020. u 07:48
Foto: GettyImages

Zatvaranje trgovina nedjeljom sigurno bi utjecalo na turističku atraktivnost države, što bi rezultiralo manjim prometom u turizmu i trgovini, a u državnu blagajnu pristiglo bi manje poreza.

Članice Gospodarske komore Slovenije (TZS) podnijele su Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti vladine uredbe kojom se zabranjuje rad trgovina nedjeljom i državnim praznicima za vrijeme epidemije koronavirusa. Komora je još jednom pozvala na trenutni opoziv vladine odluke, javlja agencija STA.

Naime, u parlamentarnoj proceduri nalazi se prijedlog izmjene zakona, kojeg su podnijeli pripadnici stranke Ljevica, a kojim se predviđa da i nakon prestanka ograničenja zbog koronavirusa većina trgovina ostane zatvorena nedjeljom i državnim praznicima. Sindikati također inzistiraju na zabrani.

U posljednje vrijeme TZS je u više navrata pozivao Janšinu vladu da ukine uredbu kojom ograničava prodaju roba i usluga potrošačima u dijelu koji se odnosi na zabranu rada trgovina nedjeljom i praznicima.

Prema tvrdnjama iz Komore, nema stručnih argumenata za nastavak ove mjere koja je uvedena zbog koronavirusa, a trgovci, posebno mikro i mali, te oni sa specijaliziranom ponudom zbog nje bilježe značajan pad prihoda.

Komora je već obavijestila ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka o podnošenju inicijative i pozvala ga da odmah ukine zabranu rada trgovina nedjeljom i državnim praznicima. Kao što trgovci ističu, ustavna inicijativa je ekstremna mjera kojoj su bili prisiljeni pribjeći, jer unatoč brojnim pozivima i argumentima vladina uredba i dalje je na snazi, a vlada još nije pružila stručne razloge za produženje mjere.

Malim trgovcima najteže

Podsjetili su da bi vlada svakog tjedna, nakon dobivanja mišljenja struke, trebala provjeriti jesu li pojedine mjere za sprečavanje širenja koronavirusa još uvijek potrebne.

“Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravstvo rekao je početkom lipnja da Covid-19 više ne može biti razlog za zatvaranje trgovina nedjeljom. TZS je više puta upozoravao vladu da su zbog gužvi petkom i subotom i zaposlenici i potrošači još više izloženi rizicima Covida-19“, ističu u TZS-u.

Komora je izračunala da će prodavač u trgovini prosječno izgubiti najmanje 1550 eura godišnje zbog zabrane rada nedjeljom, osim svih 15 praznika kada su trgovine također zatvorene, a oni s višom osnovnom plaćom čak do 1800 eura, što je daleko više od jedne mjesečne plaće. Naknade za rad u dane praznika i nedjelja u trgovini najviše su u Sloveniji, čak više nego u javnoj upravi, piše Delo.

14

posto zaposlenih u trgovinama izgubit će posao ako se uvede zabrana rada nedjeljom

Prema istraživanju trgovaca, zbog nedjeljnog zatvaranja trgovina operativni prihodi smanjili bi im se u prosjeku za 10 posto u odnosu na 2019. godinu, a za 15 posto tvrtki koje rade nedjeljom, prema procjeni, promet bi smanjio za čak 20 do 40 posto. Kao rezultat toga, 14 posto zaposlenih izgubilo bi posao. Samo tvrtke koje su odgovorile na anketu i rade nedjeljom davanja državi smanjila bi za 81,4 milijuna eura.

Izabrali najlošiji trenutak

Čak i više od velikih trgovaca posljedice zabrane rada nedjeljom osjetili bi mikro i mali trgovci, koji, prema vlastitim izjavama, ostvaraju značajan udio prometa upravo nedjeljom i za blagdane. Nedjelja omogućava njima i njihovim zaposlenicima da prežive.

Također, u Sloveniji sve je više nezaposlenih. Samo u ožujku i travnju na Zavod za zapošljavanje prijavilo se više od 3000 osoba iz trgovačkih tvrtki, od čega 1350 prodavača.

Usto, zatvaranje trgovina nedjeljom sigurno bi utjecalo na turističku atraktivnost Slovenije, što bi rezultiralo manjim prometom u turizmu i trgovini, a time bi i manje poreza pristiglo u državnu blagajnu. Turizam je od strateške važnosti za Sloveniju, te donosi gotovo 10 posto BDP-a i zapošljava oko 90.000 radnika.

“Znamo da turizam i trgovina idu ruku pod ruku ruke. Turisti također očekuju funkcionalne trgovine prilikom posjete zemlji. Turizam tako utječe na trgovinu i obrnuto – trgovina utječe na turizam”, objašnjavaju is TZS-a.

A ekonomist dr. Igor Masten kaže: “Je li doista pravo vrijeme da se poduzmu takve mjere kada nam je pred vratima najgora ekonomska kriza nakon Drugog svjetskog rata – a koje koje djeluju u suprotnom smjeru? I to kada gospodarstvu hitno treba što više aktivnosti i mjera protiv nezaposlenosti? Nismo mogli odabrati lošiji trenutak za takvo ponašanje.” Robert Fakin, direktor zadruge Agraria Koper, ističe da bi zatvaranje trgovina nedjeljom posebno utjecalo na poljoprivrednike.

“Zadruga je produžena ruka poljoprivrednika. Ako ograničimo prodajne kanale za poljoprivrednike zatvaranjem trgovina nedjeljom, to će imati ozbiljne posljedice”, objašnjava Fakin.

Komentirajte prvi

New Report

Close