Krah turističkih agencija, možda nema novca od osiguranja za sve

Autor: Poslovni dnevnik , 26. srpanj 2021. u 07:02
Kao jedno od rešenja navodi se uvođenje bankarske garancije/SHUTTERSTOCK

Putnicima koji su zbog stečaja agencija ostali bez uplata šteta će biti nadoknađena, poručuju iz ministarstva.

Kako smo već navikli posljednjih godina (u Srbiji), kada dođe vrijeme za ranije uplaćena ljetovanja neke agencije bankrotiraju, a nesuđeni putnici izvise za putovanje, a često i novac, piše srbijanski internetski portal b92.

Naime, dok su donedavno putovanja sa “Mouzenidis travel” još visila o koncu, u Beogradu su dvije turističke agencije zatvorila svoja vrata – “Aleksandria travel” i “Diskaveri holidej tedi”.

Nedugo zatim, ono čega su se pribojavali svi oni koji su preko agencije „Mouzenidis travel“ iz Beograda uplatili ljetovanje, desilo se – u novom mailu koji su dobili od agencije, stoji da su sva putovanja u razdoblju od 27. 6 do 31. 7. 2021. godine, otkazana. Agencija “Mouzenidis” je pozvala turiste kojima je otkazala aranžmane kako bi pronašli kompromisno rešenje situacije.

“Putnicima koji su zbog stečaja turističkih agencija ostali bez uplaćenih aranžmana šteta će biti nadoknađena ili iz polica osiguranja ili bankarskih garancija“, izjavila je povodom posljednjih bankrota turističkih agencija srbijanska ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

“Sve turističke agencije koje imaju licencu su osigurane i imaju ili policu osiguranja ili bankarsku garanciju i to putnicima jamči da će im sredstva koja su uplatili biti vraćena”, pojašnjava Matićeva.

10

agencija prestalo je s radom u Srbiji u zadnjih 10-ak godina

Svaka agencija ima licencu koju je dobila za obavljanje svoje djelatnosti. Licence su izdavane od ministarstva. Uvjet za izdavanje je bila polica osiguranja od insolventnosti i odgovornosti koje su izdavale osiguravajuće kuće. U slučaju da je agencija prestala sa radom (bankrotirala) aktivira se polica.

Putnici trebaju provjeriti koje je osiguravajuće društvo izdalo policu i njemu se obraćaju. Koliko traje proces od podnošenja zahtjeva do isplate štete zavisi od roka za rješavanje štete koji je propisan kod osiguravajuće kuće.

Osim toga, pravo na naknadu iz osiguranja se ne može ostvariti po potraživanjima putnika koji nisu navedeni u Registru Evidencija izdanih garancija putovanja.

Turistička agencija je u obavezi da osiguravatelju dostavlja dnevnu Evidenciju izdanih garancija putovanja po osnovu prodanih ugovora o turističkom putovanju.

Međutim, problem nastaje kada je suma koju osiguranje isplaćuje manja od iznosa koji se duguje putnicima. Naime, prema podacima internetskog portala Osiguranik, sume osiguranja na srbijanskom tržištu ovise o razini licence koja se kreće kreću između 300.000 i 500.000 eura, a ako uzmemo u obzir da neke agencije imaju i po nekoliko tisuća, pa i do 40.000 putnika, a recimo prosječan aranžman je oko 400 eura po putniku, dolazimo do zaključka da bi police trebale imati milijunske iznose osiguranja kako bi u slučaju insolventnosti agencije mogla pokriti sve oštećene klijente u punom iznosu, pojašnjava b92.

Dakle, osigurana suma se topi i ukoliko dođe do iscrpljenja ukupno ugovorene sume, neki korisnici, ukoliko se ne prijave na vrijeme, odnosno zakasne, neće dobiti naknadu iz osiguranja.

Posljednjih nekoliko godina bar 10-ak agencija je prestalo sa radom. Osiguravatelji su preuzimali rizike i isplaćivali štete. Ne postoji točna evidencija, ali naši sugovornici procjenjuju kako je u prethodne četiri godine isplaćeno između 3 i 4 milijuna eura za 10-ak agencija koje su ugašene.

Upravo zbog toga, osiguravajuće kuće sve više na srbijanskom tržištu izbjegavaju prihvatiti ovu vrstu pokrića jer su veliki gubici praktično očigledni kad se sagledaju dešavanja u prethodnih nekoliko godina.

Kao jedno od rešenja se navodi da bi trebalo uvesti bankarske garancije sa iznosima i do milijun eura za agencije koje žele biti veliki turoperatori i tako uvesti red na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close