Kompanija Plantaže pred stečajem, traži od vlade pet milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2021. u 07:41
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Crnogorska državna poljoprivredna tvrtka, sa 600 zaposlenih, samo za kredite je dužna 24 milijuna eura, a radnicima i državi duguje oko 7,5 milijuna eura.

Plantaže, crnogorska državna poljoprivredna kompanija, u regiji najpoznatija po vinu Vranac, na rubu je stečaja a za spas joj je potrebna pomoć države od najmanje pet milijuna eura u sljedećih mjesec dana, doznaju Vijesti iz više izvora bliskih kompaniji i izvršnoj vlasti.

Višak 150 radnika

Premijer Zdravko Krivokapić i Aleksandar Stijović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, početkom tjedna razgovarali su s Miroslavom Vukovićem, izvršnim direktorom Plantaža i njegovim suradnicima, nakon čega je priopćeno kako će vlada uraditi sve što je u zakonskim okvirima da Plantaže opstanu, navodeći da je ozbiljno ugrožen potencijal kojeg kompanija ima. Prema ocjeni izvora Vijesti, većinski državna kompanija otežano posluje zbog nemarnog poslovanja i ranijeg nekontroliranog uzimanja kredita, a problema ima s ispunjenjem obveza prema bankama, dobavljačima, državi i zaposlenicima.

400 dodatnih

radnika zapošljavaju u sezoni Plantaže

“Poseban su problem, kako je rečeno premijeru i resornom ministru, sredstva za ovogodišnju proizvodnju koja nedostaju. Naime, za kredite Plantaže duguju oko 24 milijuna eura. Obveze prema zaposlenima i državi iznose oko 7,5 milijuna eura, od čega za porez i doprinose 4,5 milijuna eura. Stranim i domaćim dobavljačima kompanija duguje oko 6 milijuna eura. Plantaže trenutačno imaju oko 600 zaposlenika, od čega je 150 višak, a u sezoni zapošljavaju još 400 radnika. “Uzrok takvom stanju je sustavno uništavanje Plantaža, pretjerano zapošljavanje, previsoke plaće menadžmenta, goleme otpremnine, davanje stanova i kredita zaposlenicima, velik broj izgubljenih sudskih sporova, isplata troškova i odšteta, čime je smanjena vrijednost kompanije za 6 milijuna eura”, tvrdi izvor Vijesti.

Prema njegovim riječima, predstavnici vlade rekli su da će uraditi sve da Plantaže ne propadnu, ali su bili iznenađeni lošim stanjem i vođenjem kompanije.

Specijalno državno tužiteljstvo (SDT) nedavno je potvrdilo da ima predmet o Plantažama i bivšoj izvršnoj direktorici Verici Maraš, odnosno da je objedinilo više postupaka i prijava kako bi ispitalo je li bilo kaznenih djela. Riječ je o lanjskom izvješću Državne revizijske insitucije (DRI), svim prijavama Valerije Saveljić, bivše financijske direktorice, koje je podnosila protiv Verice Maraš, kao i ostalim podacima.

Državna revizija je u rujnu prošle godine dala dvostruko negativno mišljenje o poslovanju Plantaža u 2018. godini, a uzeti su i podaci nakon tog razdoblja.

Sumnjive transakcije

Neke od brojnih nepravilnosti koje je utvrdila revizija su korištenje gotovine za isplate bez jasnog temelja, isplata novca bez potpisanog ugovora i ispostavljenih faktura, prodaja proizvoda pojedinim partnerima bez jasnog cjenovnika i kriterija, sumnjive transakcije i nepostojanje revizijskog odbora. Utvrđeno je da su Plantaže poslovale suprotno brojnim zakonima, npr. onog o reviziji, o tvrtkama, zaštiti na radu, sprečavanju nelegalnog poslovanja i drugima.

Da je porez na nekretnine nepravilno prijavljivan priznala je i Maraš, čime je nanesena šteta Podgorici koja se procjenjuje na milijun do milijun i pol eura godišnje, koliko bi mogla iznositi razlika između plaćenog iznosa i stvarne obveze, dok bi ukupna šteta mogla biti između 10 i 15 milijuna eura.

Valerija Saveljić proteklih je godina podnijela više prijava protiv direktorice Maraš, tvrdeći da su financijska izvješća kompanije napravljena na nezakonit način, da su u njima falsificirani podaci kako bi se sakrile nezakonite odluke, kao i da ne prikazuju stvarno stanje u većinski državnoj kompaniji. Ona je prijavila i nekoliko spornih poslova u kojima je Uprava Plantaža proizvode kompanije prodavala znatno ispod cijene navodno privilegiranim kupcima, kao što je prodaja destilata Rubinu iz Kruševca.

Komentirajte prvi

New Report

Close