Kod njih bi cijepljenje moglo biti obavezno: Tko odbije – kazna do 9.720 kuna

Autor: Poslovni.hr , 12. studeni 2020. u 09:56
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Zakon također propisuje i kazne za one koji odbijaju obavezno cijepljenje.

U Srbiji bi cijepljenje protiv koronavirusa moglo biti obavezno, piše beogradski Blic.

To se, pišu u Blicu, vidi iz Prijedloga izmjena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je u novim odredbama ostavio prostor da se odluka o obaveznom cijepljenju donese ako za tim bude potrebe. Ta odluka bi spadala u nadležnost ministra zdravstva, a donosila bi se posebnom uredbom. Za one koji bi odbili obavezno cijepljenje, predviđene su kazne.

Izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u četvrtak će biti iznesene pred zastupnicima u Skupštini Srbije, a osim propisanih nadležnosti komunalnih inspektora i policajaca, kao i jasnih odredbi o karanteni i kućnoj izolaciji, kao najvažniji dio propisa izdvaja se – imunizacija stanovništva.

Zakon također propisuje i kazne za one koji odbijaju obavezno cijepljenje.

– Prema članku 85 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara (3240 do 9720 kuna, op.a.) za fizičke osobe ako odbiju obaveznu imunizaciju osoba određenog uzrasta kao i za fizičku osobu koje ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi u skladu s ovim zakonom, a kojima se određuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, što bi vjerojatno bio slučaj kada je u pitanju obavezna izvanredna imunizacija na osnovu naredbe ministra zdravstva – objašnjava dr. Jovanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close