Kina – Tuzla via Rijeka! Cosco shipping otvara vezu i s BiH

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2022. u 21:59
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Tuzlu vidimo kao stratešku točku daljeg razvoja intermodalnog prometa u BiH, kaže direktorica predstavništva kineskog brodarskog lidera za BiH Meliha Mujezinović.

Tuzla postaje prvi grad u Bosni i Hercegovini koji se željeznički povezuje s Kinom. Naime, kineska kompanija Cosco Shipping koja već nekoliko godina posluje u BiH, otvara novi, intermodalni servis Land Sea Express Tuzla, koji obuhvaća redovan pomorski transport roba do ulazne ruke Rijeka te intermodalnu vezu putem željezničkog prometa do konačne destinacije u Tuzli, piše klix.ba.

U ključnom trenutku

Taj pionirski poduhvat dolazi u ključnom trenutku stvaranja novih transportnih vrijednosti na tržištu Bosne i Hercegovine, ističe direktorica predstavništva Cosco Shippinga za BiH Meliha Mujezinović.

“Predmetna redovna linija odgovor je na veliko zanimanje tržišta i predstavlja dopunu postojećih servisa brodara Cosco Shipping na tržištu BiH”, rekla je Mujezinović naglasivši da je realizacija projekta išla uz nesebičnu podršku obje željezničke kompanije u BiH – Željeznica Federacije BiH i Željeznica Republike Srpske.

Nakon uspješnog razvoja poslovanja na postojećim intermodalnim konekcijama u okviru “Cosco Shipping Land-Sea Express” servisa između luka Pirej i Rijeka te destinacija u Srbiji (Beograd), Sjevernoj Makedoniji (Skoplje), Mađarskoj (Budimpešta), te Češkoj i Slovačkoj, Cosco tako uspostavlja i novu intermodalnu vezu sa Tuzlom (lokacija Bosanska Poljana CI Tuzla).

“Tuzlu vidimo kao stratešku točku daljeg razvoja intermodalnog prometa u BiH. Uz uspotavljanje planirane željezničke konekcije Tuzla postaje prvi grad u BiH s takvom vrstom servisa, te se svrstava u postojeću mrežu intermodalnih servisa na području Jugoistočne Evrope”, rekla je Mujezinović.

Razvoj željeznice na Balkanu

Cosco Shipping Group najveća je kineska brodska kompanija i glavni izvođač globalne inicijative NR Kine “Jedan pojas, jedan put”, koji podrazumijeva strateško intermodalno povezivanje Dalekog istoka sa zemljama Središnje i Istočne Evrope, s posebnim naglaskom na razvoju željezničkog i intermodalnog transporta u zemljama Balkana.

Komentirajte prvi

New Report

Close