‘Povijesni sporazum’ za rješavanje problema u poslovanju: Uložit će 71,5 milijuna eura u Gras

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2020. u 07:11
Sarajevski javni gradski prijevoznik, inače veliki dužnik, obvezao se smanjiti broj zaposlenih

Sarajevski javni gradski prijevoznik, inače veliki dužnik, obvezao se smanjiti broj zaposlenih.

Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo (KS), jučer je potpisao sporazum s Almirom Ahmetspahićem, v.d. direktora Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća Gras, gradskim prijevoznikom u glavnom gradu BiH. To je, prema Nenadićevim riječima, “povijesni sporazum” za rješavanje problema u poslovanju Grasa, priopćeno je iz vlade Kantona Sarajevo.

“Sporazum će omogućiti Grasu da u sljedećih deset godina postane respektabilno javno poduzeće, te da se riješe mnogobrojni problemi, koji traju više od 25 godina.

U prethodnom razdoblju problemi su rasli, zbog čega danas kompanija ima dugove”, istaknuo je Nenadić. Gras je Upravi za indirektno oporezivanje dužan 33 milijuna KM (oko 16 mil. eura), a Poreznoj upravi 92 milijuna KM (oko 47 mil. eura).

Dugovi prema radnicima, koji su tužili poduzeće zbog radnih sporova u skladu s Kolektivnom ugovorom, iznose više od 15 milijuna KM (oko 7,6 mil. eura). S druge strane, tu je rješavanje tužbi tužitelja Grasa protiv Kantona Sarajevo u iznosu većem od 300 milijuna KM (oko 153,000.000).

47

milijuna eura dužan je Gras samo Poreznoj upravi

“Problemi ovog poduzeća su brojni. Nužno je smanjenje broja zaposlenih i donošenje optimalne organizacijske strukture kroz restrukturiranje. Nedovoljan je broj voznih jedinica, loše je stanje tramvajske pruge, neadekvatan je sustav naplate karata i upravljanje javnim prijevozom, nedovoljno je planiranje sredstava u proračunu KS-a za prijevoz subvencioniranih kategorija korisnika i pokriće gubitaka iz prethodnih godina”, naveo je Nenadić.

Dodao je kako je osnovni problem nepostojanje prijevozničke licencije koju Gras ne može produžiti zbog dugova za poreze i doprinose.
Također, ovim sporazumom Gras se obvezao da će u suradnji sa sindikatom zaposlenika uložiti napore za postizanje dogovora o isplati glavnica duga radnicima u razdoblju od pet godina od dana postizanja sporazuma, uz uvjet da odustanu od svojih potraživanja za kamate.

Prema riječima kantonalnog premijera, oni će se odreći svih tužbenih zahtjeva protiv Kantona Sarajevo, što je također obveza Grasa, a koji se vode pred Općinskim sudom u Sarajevu. Uprava poduzeća i sindikat obvezali su se pristati na bezuvjetno provođenje restruktuiranja kroz smanjenje broja zaposlenih i usvajanje optimalne organizacijske strukture, u skladu s preporukama studije o restrukturiranju Grasa.

Kanton Sarajevo obvezao se osigurati dodatna sredstva u proračunu KS-a i to za razdoblje od 2021. do 2030. godine u ukupnom iznosu od 140 milijuna KM (oko 71,5 mil. eura), a s minimalnim iznosom od 14 milijuna KM godišnje. Investirat će u kapitalne projekte u javnom prijevozu putnika za razdoblje od 2021. do 2025. godine u iznosu od 200 milijuna KM.

Komentirajte prvi

New Report

Close