Još jedna zemlja u regiji planira uvesti zabranu rada nedjeljom

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2020. u 08:00
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Premijer Zoran Zaev objavio je da Ministarstvo rada i socijalne politike treba predložiti zakonsko rješenje za neradnu nedjelju u roku od 15 dana.

Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, objavio je kako je njegova vlada prihvatila inicijativu da nedjelja zakonom bude proglašena neradnim danom. 
“Zadužili smo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku da u roku od 15 dana dostavi zakonsko rješenje za ovo pitanje”, napisao je Zoran Zaev na Facebooku, uz napomenu da je to rješenje u interesu građana. 
 Prema njegovim riječima, nedjelja treba biti “dan posvećen odmoru, dan za kvalitetnije vrijeme za svakog građanina kojem je to potrebno, dan za obitelj, dan za sebe”.

Prema pisanju tamošnjih medija, vlada Sjeverne Makedonije počela je planirati neradnu nedjelju za sve još u ožujku ove godine. Vlada je, navodi se, počela razmatrati to pitanje nakon zahtjeva radnika da nedjelja bude neradni dan.

38 sati

rada tjedno traži Savez sindikata Makedonije

Ti zahtjevi dolaze od najniže plaćenih radnika u Sjevernoj Makedoniji, kao što su oni u tekstilnoj industriji, prodavači, zaposleni u trgovačkim centrima i građevinski radnici. “Radno vrijeme nedjeljom i plaćanje po satu novi su izazovi na kojima će se morati raditi u budućnosti. O tome će trebati razgovarati s poslovnim sektorom i sindikatima kako bi zajedno donijeli odluku koja će biti najbolja za sve”, rekli su u ožujku iz vlade.

Sindikat traži i neradnu subotu

S druge strane, Savez sindikata Makedonije (SSM) zahtijeva da i subota bude neradni dan i da se ne radi više od 38 sati tjedno. SSM je u veljači 2019. godine Ministarstvu rada i socijalne politike podnio svoj nacrt Zakona o radnim odnosima prema kojem subota i nedjelja trebaju biti dani za odmor. Tako će se Sjeverna Makedonija pridružiti zemljama u regiji koje su već zabranile rad nedjeljom, prije svega trgovinama.
Prva je bila Crna Gora, prije nešto više od godinu dana, koja je zakonom ukinut rad trgovina nedjeljom. Međutim, odmah nakon uvođenja te mjere Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da trgovine na veliko i malo ne mogu raditi nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim malog broja izuzetaka, ali slučaj je još uvijek na sudu. Nedavno se Crnoj Gori pridružila i Slovenija koja je 30. rujna usvojila zakon kojim se zabranjuje rad trgovina nedjeljom i državnim praznicima. Zakon kao izuzetak određuje da će nedjeljom i praznicima i dalje smjeti raditi trgovine s površinom manjom od 200 četvornih metara, te prodavaonice u sklopu bolnica i benzinskih crpki, one na graničnim prijelazima, u lukama i na aerodromima, željezničkim i autobusnim postajama, s time da će za rad nedjeljom i praznicima u njima raditi sami vlasnici ili honorarno angažirani studenti i umirovljenici.

Slovenski referendum

Slovenci su na neobvezujućem referendumu podržali zabranu rada trgovina nedjeljom još 2003. godine, kad ih je za zabranu bilo 57 posto, a protiv 43 posto. No to su na Ustavnom sudu osporavali poslodavci, pa su velike trgovine mogle birati deset nedjelja u godini kad će biti zatvorene za kupce, a inače su radile i nedjeljom.Slične inicijative o zabrani rada nedjeljom povremeno se pojavljuju u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, ali zasad još nema konačnog dogovora vlasti, sindikata i poslodavaca. U Europskoj uniji, uz Grčku i Austriju i Francuska, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Cipar, Češka, Mađarska, Island, Luksemburg, Španjolska, Poljska i Velika Britanija imaju jasna pravila o tome tko može, a tko ne raditi nedjeljom. Ostale članice EU uglavnom ne ograničavaju radno vrijeme.

Komentirajte prvi

New Report

Close