Istražna bušenja u crnogorskom podmorju od 25. ožujka

Autor: Poslovni dnevnik , 14. ožujak 2021. u 22:00
Konzorcij Eni-Novatek naftu i plin tražit će 28 kilometara od obale/SHUTTERSTOCK

Prvom fazom obuhvaćene su četiri prve godine od 2016., a za to vrijeme koncesionari su obavili seizmička istraživanja i utvrdili lokaciju gdje će postaviti prvu istražnu bušotinu.

Prva istražna bušenja u crnogorskom podmorju počet će 25. ožujka 2021., a očekuje se da će rezultat tih radova biti prilično veliko ležište nafte, rekao je na konferenciji za novinare Marko Perunović, državni tajnik za energetiku. Kako je izjavio, za prva istražna bušenja bit će zadužene kompanije Eni i Novatek.

Prema njegovim riječima, koncesijskim ugovorom predviđeno je da se projekt razvija u dvije faze. Prvom fazom obuhvaćene su četiri prve godine od 2016., a za to vrijeme koncesionari su obavili seizmička istraživanja i utvrdili lokaciju gdje će postaviti prvu istražnu bušotinu.

“Druga faza je počela ove godine i u njoj će se postaviti jedna naftna bušotina dubine 6725 metara i druga plinska bušotina, koja će biti znatno plića i tehnološki manje zahtjevna. Konzorcij Eni-Novatek potpisao je ugovore s najboljim svjetskim kompanijama, iznajmljena je platforma za bušenje koji je na putu prema Crnoj Gori”, dodao je Perunović.

Nakon što dođe u Crnu Goru bit će nužne dodatne inspekcije, a početak istražnog bušenja očekuje se 25. ožujka. “Očekujemo da će koncesionari pronaći značajno ležište nafte. Preliminarni podaci su vrlo optimistični”, rekao je Perunović.

On je objasnio da će Eni i Novatek prvu bušotinu postaviti 28 kilometara od obale, u sklopu svog koncesijskog bloka. Tu će biti i plinska bušotina. Posao će trajati četiri do šest mjeseci. Na pitanje o drugim koncesionarima koji se pojavljuju u realizaciji ovog projekta, rekao je da je to kompanija Energean.

“Iz te kompanije tražili su aneks ugovora. Koncesijski ugovori su takvi da jedna kompanija ne može ući sama u posao, te je Energean trenutačno u potrazi za partnerom kako bi napravili konzorcij i ušli u posao”, objasnio je Perunović.

Kako je dodao, u sljedećih šest do osam mjeseci dobit će se odgovor kakav je potencijal tog ležišta, da bi se nakon toga pristupilo njegovom razvoju.

To podrazumijeva dodatne bušotine da bi se maksimalno iskoristio kapacitet i projektirao način proizvodnje, za koju se očekuje da će početi tri do pet godina od završetka prve bušotine.

“Ugovor o eksploataciji nafte i plina pripremljen je po najboljem norveškom modelu. Osnova tog ugovora je da od cijele eksploatirane količine energenata 54% ide Crnoj Gori.

Na tih 54% u odnosu na proizvedenu količinu imat ćemo još dodatnih pet do 12%. Uz tzv. royalty fee, dolazimo do između 62 i 68 posto koji idu državi Crnoj Gori”, istaknuo je Perunović.

Komentirajte prvi

New Report

Close