I Federacija BiH želi proizvoditi rusko cjepivo za koronavirus

Autor: Poslovni dnevnik , 28. travanj 2021. u 22:00
FBiH nema dovoljno cjepiva/Shutterstock

Federalna vlast još nije uspjela nabaviti cjepivo izravno od proizvođača, prvo je pokušala kupiti upravo Sputnik V, a kasnije i cjepivo iz Kine.

Vlada FBiH će u suradnji s Veterinarskim fakultetom u Sarajevu pokušati pokrenuti proizvodnju ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V u Bosni i Hercegovini, doznaje Klix.ba od izvora iz vlade.

Federalna vlast je navodno već počela aktivnosti u tom pravcu. Prema vladinom izvoru, cjepivo bi proizvodio Veterinarski fakultet, a potrebna proizvodna tehnologija bila bi kupljena u Njemačkoj.

To znači da će FBiH od Rusije kupiti podatke o tome kako se proizvodi cjepivo.

U međuvremenu, federalna vlast još nije uspjela nabaviti cjepivo izravno od proizvođača. Prvo je pokušala kupiti upravo Sputnik V, a kasnije je objavljeno da će pokušati nabaviti i cjepivo iz Kine. Još se čeka završetak procesa za kupovinu kineskog cjepiva, a započeta je i procedura za nabavu Pfizerovog.

Cjepivo iz Torlaka već u lipnju?

Federacija BiH trenutačno nema dovoljno cjepiva da bi provodila masovnije cijepljenje, a sadašnje količine koje su dobili ili kupili putem COVAX mehanizma dovoljne su tek za zdravstvene djelatnike i dio starijeg stanovništva.

Srbija je prva zemlja u regiji koja je osigurala proizvodnju cjepiva. Institut za virusologiju, cjepiva i serume Torlak proizvodit će Sputnik V, a to isto pokušava veći broj država diljem svijeta. Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, najavio da bi to cjepivo trebalo biti dostupno već u lipnju.

3000

bočica s cjepivom iz Srbije poslano je na analizu u Rusiju

Nenad Popović, srpski ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj i predsjednik Međuvladinog komiteta za suradnju s Rusijom, izjavio je da je potpisan sporazum prema kojem će ruska strana prenijeti Srbiji podatke o procedurama i tehnologijama nužnim za proizvodnju cjepiva Sputnik V.

Zato je Institut Torlak potpisao Sporazum o prijenosu tehnologija s Ruskim fondom izravnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generium.

Osjetljivi i povjerljivi podaci

Popović je istaknuo da su nakon toga za Torlak otvoreni podaci vezani uz proizvodnju cjepiva Sputnik V, koje je razvio najpoznatiji ruski institut za virusologiju Gamaleja.

“Riječ je o osjetljivim i povjerljivim podacima koje mogu razmijeniti samo partneri koji imaju veliko međusobno povjerenje”, ocijenio je ministar Popović i najavio da će u Institutu Torlak tijekom travnja biti proizvedene tri validacijske serije cjepiva Sputnik V.

U Torlaku je napunjeno po 3000 bočica komponenti 1 i 2 cjepiva Sputnik.

Po 1100 bočica svake komponente šalje se u Moskvu na Institut Gamaleja, gde će biti 21 dan, a specijalisti će ih analizirati i donijeti odluku o tome je li Torlak spreman za početak proizvodnje”, objasnio je srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj. Prema njegovim rečima, ako sve bude u redu, krajem svibnja u Srbiji će početi proizvodnja Sputnika V.

Komentirajte prvi

New Report

Close