Herceg Novi se nada da će u drugom dijelu ljeta spasiti barem dio izgubljenih prihoda

Autor: Poslovni dnevnik , 21. travanj 2020. u 22:00
Prošle godine u tri hotela grupe Carina u Herceg Novom ostvareno je 200.000 noćenja/SHUTTERSTOCK

Prije dvije godine sklopljen je novi četvorogodišnji državni ugovor za dolazak oko 1000 Norvežana godišnje na liječenje i rehabilitaciju u Institut Simo Milošević.

Crnogorski je turizam na koljenima, ali se hotelijeri u Herceg Novom nadaju da bi u drugom dijelu ljeta mogli spasiti dio izgubljenih prihoda. Naime, dolasci gostiju u Institut Simo Milošević i hotelsku grupu Carine Iberostar, koji su bili planirani za lipanj, još nisu otkazani, te se hotelijeri nadaju njihovoj realizaciji, javlja Mina.

U Institutu su zadovoljni jer su dolasci pacijenata iz Norveške i Nizozemske samo odgođeni zbog koronavirusa.

Umjesto od travnja “norveški program” realizirat će se od rujna, a Nizozemci bi, ako prilike dopuste, trebali stići već u lipnju, piše Boka News. Prije dvije godine sklopljen je novi četvorogodišnji državni ugovor za dolazak oko 1000 Norvežana godišnje na liječenje i rehabilitaciju, dok se nizozemski program realizira u suradnji s agencijom Fortuna, specijaliziranom za zdravstveni turizam.

Institut Simo Milošević, čiji je najveći vlasnik HTP Vile Oliva, zabilježio je prošle godine gubitak od 8,1 milijun eura, dok je 2018. ostvario dobiti od 54.000 eura.

Zasad bez privatizacije

Nikola Mračević, direktor marketinga Instituta, rekao je da su oni spremni primiti prije svega domaće goste, korisnike fondova zdravstvenog i mirovinsko – invalidskog osiguranja i članove sindikata, jer misli da će oni prvi početi dolaziti, a nakon njih i stranci.

Crnogorski Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte krajem siječnja nije prihvatio izvještaj Natječajnog povjerenstva za privatizaciju o rezultatima pregovora za zaključenje ugovora o prodaji 56,48 posto dionica Instituta Simo Milošević. Ponudu za kupovinu dostavio je konzorcij češke kompanije Philibert i Vile Oliva, vlasnika Žarka Rakčevića. Konzorcij je ponudio 10 milijuna eura za 56,48 posto državnih dionica i 27,94 milijuna eura ulaganja u sljedećih pet godina.

Čedo Popović, vlasnik tvrtke Carina, smatra kako bi bilo dragocjeno da u srpnju, kolovozu i rujnu njihovi hoteli dobiju goste, jer bi time pokrili dio troškova. On je naveo da je prošle godine u tri njihova hotela u Herceg Novom ostvareno 200.000 noćenja, dok su za ovu planirali čak 300.000.

U hotelskoj grupi Casa del Mare, u sklopu koje radi šest objekata i dva apartmanska naselja, uglavnom borave individualni gosti.

Ne otvaraju vrata

Direktor Nikola Milić rekao je da su sredinom ožujka obavijestili sve koji su imali rezervacije za ljetovanje da njihove vaučere mogu iskoristiti kasnije. Hunguest hotel San Resort i hotel Lazure neće otvoriti vrata u travnju, a u svibnju i lipnju neće imati gostiju, dok se za dalje ne zna.

Niti drugim važnim igračima na crnogorskom turističkom tržištu nije ništa lakše. Tako je Hotelska grupa Budvanska rivijera završila prošlu godinu s neto dobiti od 1,14 milijuna eura, što je dva puta manje u odnosu na godinu raniju, a veliko je pitanje kako će poslovati ove godine. Zasad nema najava o otvaranju hotela.

Ukupna imovina Budvanske rivijere na kraju prosinca 2019. vrijedila je 150,85 milijuna eura i bila je 29% manja nego godinu ranije.

U toj kompaniji crnogorska vlada ima 41,64% dionica, AIK banka Miodraga Kostića 15,23%, Fond mirovinsko-invalidskog osiguranja 12,82%, Stratex Development 9,4%, Stratex Hospitality Beograd 5,83% i Zavod za zapošljavanje 4,27%.

Komentirajte prvi

New Report

Close