Gradnja vjetroelektarne u Brajićima u lipnju ili srpnju

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2020. u 21:59
Do kraja mjeseca 
bit će potpisan ugovor o zakupu zemljišta za vjetroelektranu na 30 godina, Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

U projekt će biti uključeno više od 200 ljudi.

Potpisivanje ugovora o zakupu zemljišta za potrebe izgradnje vjetroelektrane na Brajićima očekuje se ovog mjeseca, priopćeno je iz crnogorskog Ministarstva ekonomije.

Budući energetski objekt gradit će konzorcij njemačke kompanije WPD i crnogorske tvrtke Vjetroelektrana Budva koji je, kako je utvrdilo Natječajno povjerenstvo, jedini dostavio formalno ispravnu i tehnički prihvatljivu ponudu, te za izgradnju vjetroparka ponudio 101,3 milijuna eura.

“Vlada je zadužila Ministarstvo ekonomije da osnuje Povjerenstvo za pregovore po Nacrtu ugovora o zakupu zemljišta u vlasništvu države za izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Brajići, u općinama Budva i Bar, s prvorangiranim ponuđačem konzorcijem WPD Brajići”, rekli su iz Ministarstva Dnevnim novinama. Prema zaključku vlade, Ministarstvo je osnovalo Povjerenstvo i počelo postupak pregovora. Pregovori o usaglašavanju teksta su pri kraju i veći dio ugovora je usaglašen, te se potpisivanje očekuje u ožujku. Konzorcij WPD Brajići zakupit će zemljište na 30 godina i za to vrijeme platiti državi, kako je to kazao izvršni direktor Vjetroelektrane Budva Golub Senić, 16,5 milijuna eura, odnosno oko 550.000 eura godišnje.

On je ranije Dnevnim novinama rekao da se početak izgradnje očekuje u lipnju ili srpnju. Rok za završetak vjetroelektrane i početak proizvodnje struje je, kako je dodao, tri godine od potpisivanja ugovora. “Nećemo čekati tri godine, već ćemo se potruditi da projekt završimo što prije”, rekao je ranije Senić.

Prema njegovim riječima, u projekt će biti uključeno više od 200 ljudi. Predviđeno je i 21,6 milijuna eura učešća domaćih kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close