Gradit će se najveći kopneni vjetropark u Europi, investicija je vrijedna 700 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 29. prosinac 2019. u 10:54
Kompanija Fintel Energija ulaže 700 mil. eura u novi energetski objekt/ SHUTTERSTOCK

Fintel Energija danas je najznačajniji neovisni proizvođač električne energije na srpskom energetskom tržištu.

Vijećnici subotičke gradske skupštine usvojili su Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vjetroelektrane Maestrale Ring, investicije vrijedne 700 mil. eura.

Sredstva za izradu plana osigurat će tvrtka Vjetropark Maestrale Ring iz Beograda, čiji je osnivač kompanija Fintel Energija, koja je već izgradila nekoliko vjetroparkova u Srbiji.

Smanjuju uvoz energije
Tiziano Giovannetti, glavni direktor kompanije Fintel Energija, najavio je da će Maestrale Ring biti najveća kopnena vjetroelektrana u Europi snage 600 megavata, što je dovoljno za opskrbu 500.000 kućanstava električnom energijom. Vjetropark če se graditi na području Subotice, između naselja Čantavir, Višnjevac, Gabrić, Bikovo, Stari i Novi Žednik, a energetski objekt bit će najmanje kilometar udaljen od građevinske zone naseljenih mjesta.

 

600 megavata

bit će snaga vjetroparka Maestrale Ring

Područje obuhvaća površinu od oko 10.800 hektara. "U sljedećem razdoblju potrebno je stimulirati razvoj i korištenje obnovljivih izvora energije, čime će se znatno utjecati na poboljšanje životnog standarda i zaštitu okoliša.

Republika Srbija ima prirodne pogodnosti i dobar potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što bi moglo pridonijeti smanjenju uvozne ovisnosti zemlje", navodi se u Odluci o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vjetroelektrane Maestrale Ring. Fintel Energija prva je kompanija koja je 2016. godine izgradila i pustila u rad vjetroparkove u Srbiji i danas je najznačajniji neovisni proizvođač električne energije na energetskom tržištu Srbije. 

Razvoj u tržišnim uvjetima
Krajem rujna ove godine u Izbištu pokraj Vršca otvoren je vjetropark Košava 1, treći po redu i najveći vjetropark u Srbiji kompanije MK Fintel Wind, nakon Kule i La Piccolina u blizini Vršca. Košava 1, ukupne snage 69 megavata, s 20 vjetroturbina, opskrbljuje električnom energijom 45.000 kućanstava, a investicija je vrijedna 118 mil. eura.

Tom prigodom je Aleksandar Antić, srpski ministar energetike, najavio da će se najkasnije od 2024. godine projekti iz energije vjetra i sunca moći razvijati u tržišnim uvjetima, bez feed-in tarifa i bez ikakvih poticaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close