Gasi se proizvodnja u BiH tvornicama koje su najviše izvozile

Autor: Poslovni dnevnik , 30. ožujak 2020. u 22:00
Namještaj se najviše izvozio u Njemačku, Hrvatsku i Italiju, dok su kompanije iz tog sektora stalno tražile nove radnike/SHUTTERSTOCK

Čak i nakon otvaranja tržišta, kada prođe pandemija koronavirusa, teško je vjerovati da će se narudžbe i proizvodnja u dogledno vrijeme vratiti na raniju razinu.

Industrija u Bosni i Hercegovini pretrpjet će teške gubitke zbog pandemije koronavirusa, a posljedice će biti dugotrajne.

U ovom trenutku najviše se govori o sektorima koji su izravno pogođeni mjerama ograničenja kretanja koje su uvele BiH vlade, a riječ je o ugostiteljima, hotelijerima, frizerima, trgovinama… Njihovi objekti su zatvoreni pa već zbog toga trpe goleme gubitke, piše portal BiznisInfo.

Ovisni o talijanskom tržištu

No istovremeno gasi se proizvodnja u velikom broju tvornica diljem BiH, a tisuće radnika dobivaju otkaze. Rad ovih kompanija nije zabranjen, ali nije niti moguć zbog otkazivanja ugovora kupaca iz zemlje i inozemstva. Na žalost, najteže su pogođeni oni sektori u kojima je BiH industrija bila najača. Čak i nakon otvaranja tržišta teško je vjerovati da će se narudžbe i proizvodnja u dogledno vrijeme vratiti na raniju razinu.

Tako je prethodnih godina proizvodnja namještaja bila svijetla točka BiH industrije. Ta zemlja je godišnje izvozila namještaj vrijedan čak milijardu maraka (oko 511 mil. eura), a najviše se izvozilo u Njemačku, Hrvatsku i Italiju, dok su kompanije iz te industrije stalno tražile nove radnike.

500

radnika otpustila je tvornica namještaja Standard Furniture Factory iz Ilijaša

Ali, saloni namještaja diljem Europe zatvoreni su te su zastavljene i narudžbe. Zbog toga je tvornica Standard Furniture Factory, iz Ilijaša, u većinskom vlasništvu Drvo Produkta ovih dana zastavila proizvodnju i otpustila oko 500 radnika.

Čak i kada se trgovine namještajem otvore i granice postanu prohodne, teško je vjerovati da će se potražnja za namještajem uskoro vratiti na raniju razinu budući da svijet ulazi u veliku ekonomsku krizu. Vojna industrija u BiH također je teško pogođena zbog širenja virusa s proslave koja je održana 11. ožujka u Konjicu, kada je obilježeno 70. godina kompanije Igman.

Zaustavljena je proizvodnja u toj kompaniji, koji je lider vojne industrije, te u Ginexu iz Goražda i BNT-TMiH-u iz Novog Travnika. Godišnji izvoz namjenske industrije iznosi više 200 milijuna KM.

BiH godišnje izvozi obuće i sličnih proizvoda i dijelova vrijednih od oko 760 milijuna KM, a najveći problem je što se gotovo 50% prodaje u inozemstvu, vrijedne oko 340 milijuna KM, odnosi na talijansko tržište.

Također, tvornica Sportek iz Kotor Varoša, jedna od najvećih u BiH kada je riječ proizvodnje obuće, prema izveštajima medija, privremeno je obustavila rad na 14 dana, a oko 1800 radnika poslano je kući na tzv. kolektivni godišnji odmor. BiH također izvozi odjeću u sličnom iznosu.

Međutim, kod tekstilnih kompanija dobro je to što djelimično mogu preorijentirati proizvodnju na zaštitnu opremu, poput maski, što mnoge od njih već rade. Ali, teško da će to biti dovoljno da se nadoknade veliki gubici na unosnom europskom tržištu.

Očekuju slabu potražnju

S druge strane, industrija metala bila je jedna od okosnica razvoja BiH proteklih godina, a radili su najviše za svjetsku automobilsku industriju. Danas su mnoge od tih kompanija u velikim problemima jer je proizvodnja automobila i elektronskih uređaja stala.

Divovi autoindustrije poput Volkswagena zaustavili su ukupnu proizvodnju u Europi. Nakon otvaranja tih tvornica, upitno je kada će se proizvodnja vratiti na raniju razinu jer će potražnja sigurno biti neusporedivo slabija zbog pada kupovne moći i nesigurnosti, objašnjava BiznisInfo.

BiH Izvoz željeza i čelika također će biti snažno pogođen zbog pada europske industrijske aktivnosti. BiH je godišnje izvozila željezo i čelik vrijedan 575 milijuna KM, od čega najviše u Srbiju, za 150 milijuna KM, te proizvoda od željeza i čelika za 786 milijuna KM, najviše u Njemačku, za 140 milijuna maraka.

Zato se može očekivati drastično smanjenje izvoza za vrijeme ograničenja kretanja u tim zemljama, dok proizvodnja ponovno ne krene .

Komentirajte prvi

New Report

Close