Evo tko će sve od 2022. morati koristiti fiskalne blagajne

Autor: Poslovni dnevnik , 06. travanj 2021. u 12:00
Na popisu onih koji mogu raditi bez fiskalnih uređaja više nisu studentski i učenički domovi/HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Od nove obveze i dalje su izuzeti veterinari, javni poštanski servis, telekomunikacije, dobar dio financijskih usluga i obrazovanja.

Povlasticu da ne moraju bilježiti promet preko fiskalnih blagajni od 1. siječnja 2022. godine izgubili su srpski frizeri, kozmetičari, pogrebnici i većina poduzetnika-paušalaca koji sada ne moraju imati te uređaje, piše N1.

Odvjetnici i taksisti i dalje će moći poslovati bez fiskalnih blagajni, ali to neće moći kockarnice, kladionice, muzeji, galerije, oni koji se bave sportskim, zabavnim i rekreacijskim djelatnostima i drugi koji su još uvijek oslobođeni te obveze.

Nova online fiskalizacija, predviđena zakonom koji je usvojen u prosincu 2020., predviđa obvezu korištenja novih fiskalnih blagajni od 2022. godine.

Posebnom uredbom Ministarstvo financija propisuje se tko može biti izuzet od te obveze. Osim taksista i odvjetnika, bez fiskalne blagajne mogu nastaviti poslovati veterinari, javni poštanski servis, telekomunikacije, dobar dio financijskih usluga, obrazovanje, ali ne i učenje jezika te obuka za rad na računalu.

I dalje su oslobođene djelatnosti poput socijalne zaštite, kao i vjerske organizacije. S druge strane, na popisu onih koji mogu raditi bez fiskalne blagajne više nisu studentski i učenički domovi, kina, umjetničke i zabavne djelatnosti.

“Novom uredbom ukida se povlastica neizdavanja fiskalnih računa za promet naplaćen u gotovini za većinu djelatnosti koje se navode u važećoj uredbi. Treba također primijetiti da iz nove uredbe nisu izbrisani odvjetnici i taksisti“, kaže za Đerđ Pap, porezni savjetnik, koji pita ima li tu logike.

“Ima li logike da, na primjer, uslužne djelatnosti koje se oporezuju paušalno, ili na primjer internet prodaja, ne bude izuzeta od ove obveze, a taksisti i odvjetnici da.

Kada bolje analizirate popis, mislim da su taksisti i odvjetnici jedini klasični poduzetnici koji su izuzeti od te obveze“, dodaje Pap.

Uredba predviđa da se svi poslovi iz Zakona o komunalnim djelatnostima, poput opskrbe vodom za piće, gradskog i prigradskog prijevoza, izuzmu od bilježenja prometa putem fiskanih blagajni, osim davanja usluga na tržnicama, kako je bilo i dosad.

Komentirajte prvi

New Report

Close