Federacija BiH: U tekstilnoj industriji bez posla ostalo 1.000 radnika

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2023. u 19:00

Tvrtke koje su donedavno bile među najuspješnijima, zatvaranje pogona pravdaju gubicima.

Samo u posljednja četiri mjeseca gotovo tisuću radnika zaposlenih u proizvodnji tekstila i obuće u Federaciji BiH ostalo je bez posla.

Tvrtke koje su prije nekoliko godina bile među najuspješnijima, zatvaranje pogona pravdaju ekonomskim gubicima.

Deset zaposlenika BFM-a, sestrinske tvrtke Prevent grupe, početkom ovog mjeseca dobilo je otkaz. Među njima su Mersima i Aida, sa 20 godina radnog iskustva u ovoj grupi.

Zatvoreni pogoni

“Nakon 20 godina dobila sam otkaz iz ekonomskih razloga i jer sam odbila otići na lokaciju u Visoko, kaže Aida Karić, također bivša uposlenica iste firme.

Osim ovoga, svoje pogone zatvorili su i tekstilni giganti iz Visokog, Kiseljaka, Novog Travnika, Bosanskog Petrovca ​​i Bužima. Među njima je i Alma Ras u Bosanskom Petrovcu.

“Vijest da se naš pogon zatvara dobili smo zadnjeg dana sezone, dan prije godišnjeg odmora, došli su vlasnici i obavijestili nas da je tržište smanjeno. Kupac za kojeg smo radili otkazao je narudžbe i odlučio prestati poslovati s našom firmom, kaže bivša uposlenica Alma Ras Džejlana Mehić. Iz svih navedenih tvrtki, ističu, postupaju u skladu sa zakonom. No, zakon o radu nije definirao što će biti s radnicima nakon otkaza, osim da završe na zavodu za zapošljavanje. Postavlja se pitanje zašto tekstilne tvrtke nemaju sindikate.

“Činjenično stanje je da su u nekim poduzećima zabranili mogućnost sindikalnog organiziranja i oni ljudi koji su došli u savez sa željom da se sindikalno udruže vrlo brzo su ostali bez posla”, kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata FBiH. Selvedin Šatorović.

Bolne prilagodbe

Modificirajući svoju proizvodnju, manje tvrtke nalaze načina da prežive i ne otpuštaju radnike.

“Mi smo tvrtka koja se prilagođava tržištu, ako nam neki proizvod ne odgovara na tržištu, rješenje nalazimo u drugome, tražimo druge kupce i onda izlazimo u susret njihovim zahtjevima, a i zahtjevima naših radnika”, kaže Senida Zadić iz Empresa Zenica.

Iako, primjerice, kantonalne vlasti naglašavaju da će pomoći radnicima raznim projektima poticaja, s državne razine nema konkretnih rješenja.

Teški izazovi za ovu granu industrije tek dolaze, predviđaju stručnjaci.

Komentirajte prvi

New Report

Close