Eni i Novatek nisu pronašli naftu u CG podmorju između Ulcinja i Bara

Autor: Poslovni dnevnik , 31. siječanj 2022. u 22:00
U Crnoj Gori nisu planirali izgradnju rafinerije već je namjera bila da se proizvedena nafta prodaje sirova/Reuters

Talijansko-ruski konzorcij počeo je u ožujku prošle godine prvo istražno bušenje u Crnoj Gori, ali sada je izvjesno da neće biti ništa od najavljivane proizvodnje ‘crnog zlata’.

Nestao je optimizam kojeg su pokazivali crnogorski dužnosnici kada je riječ o pronalaska nafte u podmorju između Ulcinja i Bara, a gdje istraživanja provodi talijansko-ruski konzorcij Eni-Novatek.

Krajem prosinca prošle godine, nakon što je bušenje stiglo do 6000 metara dubine, i kada su prema najavama trebali doći službeni rezultati istraživanja, crnogorska vlada je usvojila zahtjev koncesionara za produženjem radova za šest mjeseci zbog, kako je rečeno, operativnih i geoloških poteškoća.

Konzorcij kompanija Enija i Novateka počeo je u ožujku prošle godine prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju.

Službenih rezultata još uvijek nema, ali je Marko Perunović, državni tajnik za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija, izjavio da je bušotina suha.

Perunović je objasnio da su koncesionari došli do kraja bušotine i prikupljene uzorke poslali u Milano, ali da izvješće još nije gotovo.

Bušotina je suha
“Imali smo prezentaciju na kojoj nam je menadžment koncesionara rekao da su poroznost i propusnost osnovne osobine ležišta, da je to vrlo nepovoljno i da nije onakvo kakvo su oni, a i mi očekivali. Oni tu bušotinu smatraju suhom, tako da prizvodnja nije moguća”, rekao je Perunović.

Prema njegovim riječima, Eni i Novatek će promatrati put migracije ugljikovodika. “Vidjet ćemo možemo li iskoristiti te podatke i analize kako bi u sljedećem razdoblju doznali postoji li na nekom drugom lokalitetu ono što smo tražili”, dodao je Perunović.

1500

metara dubina je na kojoj će Eni i Novatek tražiti plin

On je istaknuo da je konzorcij Enija i Novateka počeo s demontiranjem postrojenja za bušenje.

“Koncesionar je nam mora dostaviti konačne rezultate u sljedećih šest mjeseci. Oni neće biti dobri u smislu potencijalne proizvodnje”, izjavio je Perunović.

U rujnu prošle godine on je rekao da se u slučaju pozitivnog scenarija prva proizvodnja “crnog zlata” očekuje za tri godine. “Nije planirana izgradnja rafinerija nafte u Crnoj Gori. To ide u prilog očuvanju okoliša. Plan je da se nafta prodaje kao sirova”, objasnio je tada Perunović.

Konzorcij sada treba dostaviti plan rada kojeg su obavili na toj bušotini. Nakon revizije je li sve urađeno prema planu i programu, bit će im vraćeno bankarsko jamstvo od 73 milijuna eura.

“Kada završi prvu fazu, konzorcij je obvezan prema ugovoru započeti drugu, gdje će morati položiti bankarsko jamstvo od 12 milijuna eura, te krenuti s bušenjem druge, plinske bušotine, na dubini od 1500 metara”, objasnio je Perunović.

Još traže partnera
Drugo istraživanje crnogorskog podmorja dobila je kompanija Energean u blokovima 26 i 30., s ciljem pronalaženja prirodnog plina. Ugovor s Crnom Gorom potpisali su još 2017. godine.

Državni tajnik nedavno je rekao da bi ih ta kompanija do 15. ožujka treba obavijestiti jesu li našli partnera za istražno bušenje, prenosi Blic. Perunović vjeruje da će pronaći značajne količine plina.

“Oni su optimisti da bi se na njihovom bloku mogla pronaći značajna količina plina”, rekao je Perunović.

Na pitanje kada će doći do stabilizacije cijena na naftnim tržištma, a time i goriva u Crnoj Gori, Perunović je odgovorio da Ministarstvo kapitalnih investicija nema nikakav mehanizam za snižavanja cijene potrošačima.

“Smatram da će još jedno razdoblje cijene biti na ovoj razini, ili će čak rasti”, rekao je Perunović.

Komentirajte prvi

New Report

Close