Elektroenergetska mreža u BiH na rubu pucanja

Autor: Poslovni dnevnik , 15. prosinac 2023. u 06:41
Foto: Shutterstock

Problem obnovljivih izvora energije je nepredvidivost u proizvodnji, odnosno tzv. peaks, koji se javljaju kada ima puno sunca ili vjetra i koji podrazumijevaju veliku proizvodnju energije koja opterećuje elektroprijenosnu mrežu, koja mora biti uravnotežena.

Samo na području Hercegovine ove godine na mrežu je priključeno 80 solarnih elektrana, a ako se tako nastavi, elektroprijenosni sustav će se raspasti, jer ne može podnijeti priključenje tolike količine energije.

“Mislim da se previše dozvola izdaje za obnovljive izvore energije jer se mora osigurati balansna energija”, rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini, koji je i jedan od direktora “Elektroprenosa. BiH.

On je, raspravljajući u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao da je nedavno “Elektroprivreda BiH” u Petrovcu izdala saglasnost za 50 megavata solarnih elektrana i da je očito da toliko energije ne može ići u prijenosnu mrežu.

Inače, problem obnovljivih izvora energije je nepredvidivost u proizvodnji, odnosno tzv. peaks, koji se javljaju kada ima puno sunca ili vjetra i koji podrazumijevaju veliku proizvodnju energije koja opterećuje elektroprijenosnu mrežu, koja mora biti uravnotežena.

Elektrodistribucijska mreža u BiH građena je u vrijeme kada su postojale samo hidroelektrane i termoelektrane, čiji je rad predvidljiv, odnosno zna se točno koliko radi termoelektrana i kada radi hidroelektrana, što omogućava uravnoteženje proizvodnje i potrošnje i održava mrežu stabilnom.

O problemima s obnovljivim izvorima energije nedavno je govorio Radovan Višković, premijer Republike Srpske, koji je rekao da distribucijska mreža u BiH, ne može podnijeti sve zahtjeve za izgradnju OIE.

Višković je tada rekao da je u ovom trenutku interes investitora u Republici Srpskoj oko 3.000 megavata za solarnu energiju, oko 600 megavata za vodu i također 600 kilovata za vjetar, te da nema šanse da ovu količinu energije normalno “proguta” distribucijska mreža.

Komentirajte prvi

New Report

Close