Ekon ImmoGroup u mostarskoj tvornici proizvodi montažne kuće isključivo za švicarsko tržište

Autor: Poslovni dnevnik , 05. srpanj 2020. u 21:59
Foto: Martina Popovčić/PIXSELL

Riječ je o automatskoj proizvodnoj liniji za obradu drvenih elemenata.

Unatoč pandemiji virusa Covid-19, mali poduzetnici iz Bosne i Hercegovine nastavljaju s radom i ulaganjima. Tako je za dvije godine kompanija Ekon ImmoGroup razvila sustav za proizvodnju montažnih kuća, zahvaljujući dobrim poslovnim vezama sa švicarskim tržištem.

Vlasnik kompanije je Haris Hotić, rođen u Švicarskoj, pišu Nezavisne novine. Njegova sestrinska tvrtka u Švicarskoj jedini je kupac, tako da tvornica u Mostaru radi u potpunosti za švicarsko tržište, gdje su njihove kuće dobro prihvaćene.

“Proizvodimo gotove montažne elemenate, koji se na lokaciji spajaju u završeni objekt. Samo četiri mjeseca nakon registracije izvezli smo troetažnu kuću od 250 kvadrata i tako je posao krenuo”, kaže Jasmin Sinanović, prokurist u kompaniji.

On dodaje da je problem što domaći dobavljači ne mogu dati jamstvo o porijeklu drva i termičkoj zaštiti, što je nužno prema švicarskim standardima gradnje.

“U BiH nam rade ljudi koji imaju iskustva s proizvodnjom i montažom čeličnih i aluminijskih konstrukcija jer i mi imamo vrlo precizan proizvodni proces. Ali moramo razvijati kadrove stručne za drvnu gradnju i montažu.

U suradnji s USAID Projektom Diaspora Invest nabavit ćemo CNC strojeve za proizvodnju montažnih objekata koje u BiH nitko nema. Riječ je o automatskoj proizvodnoj liniji za obradu drvenih elemenata”, kaže Sinanović, objašnjavajući da je prednost montažne gradnje u tome što je objekt vrlo brzo spreman za useljenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close